- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.07.2013, 13:28)
- Catalina Cocolos , Gabriel Degeratu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Contestaţia lui Cioacă în cazul condamnării la 22 de ani de închisoare, judecată în octombrie
Contestaţia fostului poliţist Cristian Cioacă în cazul condamnării la 22 de ani de închisoare, primită în dosarul în care este acuzat de uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, va fi judecată în 3 octombrie, la Curtea de Apel Piteşti.
Urmărește
465 afișări
Cristian Cioaca (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Cristian Cioacă a fost condamnat, în 2 iulie, de Tribunalul Argeş, la 22 de ani de închisoare. Instanţa a dispus condamnarea lui Cioacă la 21 de ani de închisoare pentru omor, la care se adaugă un spor de pedeapsă de un an, precum şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte.
De asemenea, potrivit deciziei Tribunalului Argeş, fostul poliţist trebuie să plătească familiei Ghinescu şi fiului său, Patrick, despăgubiri morale de 250.000 de euro, precum şi 135.000 de lei cheltuieli de judecată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
În motivarea sentinţei de condamnare, judecătorul Gheorghe Neacşu, de la Tribunalul Argeş, a reţinut că, din probele administrate în cauză, rezultă că Cioacă şi-a ucis soţia, a tranşat cadavrul, după care l-a ascuns într-un loc necunoscut.
Judecătorul a arătat în decizie că "inculpatul a avut o atitudine nesinceră, negând săvârşirea celor două infracţiuni".
"Atitudinea nesinceră a acestuia rezultă inclusiv din proba administrată la urmărirea penală cu testul poligraf, din refuzul inculpatului de a efectua o nouă testare de acest fel şi din comunicarea telefonică făcută martorei M.C., când inculpatul i-a spus acesteia că la cercetarea la faţa locului s-au găsit urme de sânge în locuinţă şi urmează să se găsească astfel de urme şi în autoturism. Din actele şi lucrările dosarului, rezultă astfel vinovăţia inculpatului în ce priveşte săvârşirea celor două infracţiuni", a scris judecătorul în motivarea deciziei de condamnare la 22 de ani de închisoare a lui Cioacă.
Magistratul a precizat că faptele săvârşite de Cristian Cioacă prezintă un grad de pericol social ridicat, iar urmările produse sunt foarte grave, "constând în suprimarea vieţii, dezmembrarea şi ascunderea cadavrului".
În ceea ce priveşte daunele solicitate de familia Ghinescu şi cele pentru fiul fostului poliţist, instanţa a reţinut că "sunt exagerate" şi a dispus admiterea acţiunii civile doar în parte.
"În ce priveşte latura civilă a cauzei, tribunalul a constată că acţiunile civile formulate sunt admisibile în parte, părţile civile suferind un prejudiciu moral de acţiunea ilicită a inculpatului, care a ucis pe fiica, sora şi respectiv mama părţilor civile, a depeşat cadavrul şi a ascuns rămăşiţele pământeşti, lăsând astfel pe părţile vătămate, constituite părţi civile, fără o persoană apropiată, fără posibilitatea îndeplinirii ritualurilor religioase privind înmormântarea persoanei decedate şi de a se reculege la mormântul acesteia", se mai arată în motivare.
Judecătorul a preluat întocmai în motivare multe dintre pasajele din rechizitoriul procurorilor, acestea ocupând mare parte din cele 16 pagini ale documentului.
Decizia Tribunalului Argeş a fost atacată cu apel atât de Cristian Cioacă şi de procurori, cât şi de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar. Instanţa Curţii de Apel Piteşti a înregistrat dosarul şi a stabilit primul termen de judecată în 3 octombrie.
Cristian Cioacă a fost arestat preventiv în 5 decembrie 2012, iar de la sfârşitul lunii ianuarie este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi.
Curtea de Apel Piteşti a respins, în 12 iulie, o cerere de revocare a măsurii arestării preventive formulată de Cristian Cioacă, decizia fiind definitivă.
În 30 ianuarie, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme, fiind acuzat de omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.
Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, "pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia".
Ulterior, Cioacă a dus trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai uşor, potrivit procurorilor.
"Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş", au notat procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii au precizat că în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament.
Cristian Cioacă a fost arestat în 5 decembrie 2012, de Curtea de Apel Bucureşti, care a admis recursul procurorilor faţă de cercetarea sa în libertate, hotărâtă de Tribunal Bucureşti.
Probele criminaliştilor, prelevate din locuinţa Elodiei şi a lui Cristian Cioacă, îl indică pe poliţist responsabil de uciderea avocatei şi tranşarea acesteia. Probe de sânge - identificate cu un aparat special, Crime Light - prelevate de sub zugrăveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparţine Elodiei.
Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.
Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei. În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.
Cei doi au împreună un copil, acum în vârstă de 9 ani, care se află în plasament la familia surorii lui Cristian Cioacă.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate