Contestaţia lui Zmărăndescu este inadmisibilă

Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, că nu poate să judece contestaţia lui Cătălin Zmărăndescu, arestat preventiv în dosarul lui Gigi Becali, magistraţii stabilind că această acţiune este inadmisibilă.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Contestaţia lui Zmărăndescu este inadmisibilă

Contestaţia lui Zmărăndescu este inadmisibilă (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Avocatul lui Cătălin Zmărăndescu a susţinut, marţi, în faţa instanţei, că acţiunea pe care a formulat-o - contestaţie în anulare - poate fi judecată, întrucât clientului său nu i s-a respectat unul dintre drepturi, adică nu a fost audiat de judecători atunci când s-a discutat recursul privind arestarea sa preventivă.

În replică, procurorul de şedinţă a spus că această cerere este inadmisibilă, astfel de contestaţie fiind permisă de lege doar în cazul hotărârilor penale definitive de fond, nu în procese ce vizează măsura preventivă.

Potrivit procedurii penale, "împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri: când procedura de citare a părţii pentru termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs nu a fost îndeplinită conform legii; când partea dovedeşte că la termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a încunoştinţa instanţa despre această împiedicare; când instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unei cauze de încetare a procesului penal dintre cele prevăzute în art. 10 alin. 1 lit. f)-i1), cu privire la care existau probe în dosar; când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă, când, la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatorie".

Instanţa judecă o contestaţie în anulare după ce, în prealabil, "examinează admisibilitatea în principiu a cererii de contestaţie".

Joi, instanţa Judecătoriei Sectorului 1 a respins cererea de eliberare formulată de Cătălin Zmărăndescu.

Tot joi, instanţa a luat decizii similare în cazul celorlalte persoane arestate în dosarul lui Gigi Becali, respectiv Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu şi Dumitru Beciu. În cazul celui din urmă, Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, eliberarea sub control judiciar.

Vineri, Becali a fost eliberat sub control judiciar de instanţa Tribunalului Bucureşti.

Becali, alături de alte cinci persoane - Cătălin Otto Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu, Dumitru Beciu şi Marius Petrinel Geavela - este acuzat de trei fapte de lipsire de libertate în mod ilegal. Dediu este acuzat şi de uz de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici