- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Contract-cadru, semnat de operatori aerieni şi Ministerul Transporturilor
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a anunţat că, miercuri, a fost semnat un contract-cadru cu cinci companii aeriene, în care este inclusă responsabilitatea respectării Regulamentului European 261/2004 care prevede drepturile pasagerilor.
Contract-cadru, semnat de operatori aerieni şi Ministerul Transporturilor
Potrivit lui Orban, acest contract-cadru "a fost semnat deocamdată de două companii aeriene importante şi trei mai mici".
Totodată, operatorii aerieni de pe Aeroportul Băneasa au stabilit miercuri, împreună cu ministrul Ludovic Orban şi cu reprezentanţi aeroportuari, ca în cazuri de întârzieri sau anulări de curse de călătorii să fie informaţi verbal de reprezentantul companiei respective în prezenţa unui oficial al Aeroportului. Până în prezent, călătorii erau informaţi individuali prin înscris, această măsură fiind considerată drept "absurdaă" de reprezentanţii companiilor aeriene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În urmă cu o zi, ministrul Transporturilor le-a cerut reprezentanţilor companiilor aeriene să aplice prevederile europene privind informarea călătorilor, spunând că trebuie să-şi desemneze un responsabil cu informarea pasagerilor.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat 16 firme de transport aerian care au avut întârzieri sau anulări de zobruri în perioada 3-5 ianuarie, pe zece dintre acestea amendându-le, în total, cu peste 288.000 de lei pentru încălcarea Regulamentului 261/2004 privind drepturile pasagerilor la asistenţă şi compensare în caz de refuz la ambarcare, anulare sau întârziere prelungită a zborurilor.
Regulamentul CE 261/2004 prevede informarea în scris a fiecărui pasager cu privire la drepturile pe care le are în cazul în care zborul este întârziat cu mai mult de două ore sau anulat; deservirea pasagerilor, respectiv oferirea de mese şi băuturi răcoritoare în cantitate direct proporţională cu timpul de aşteptare, cazare hotelieră, transportul dintre aeroport şi locul cazării, dreptul la două apeluri telefonice gratuite, mesaje prin telex, fax sau e-mail; posibilitatea de alege între rambursarea, în termen de şapte zile, a întregului cost al biletului la preţul de achiziţie, împreună cu, dacă este cazul, un zbor de retur la locul de plecare iniţial, cât mai repede posibil.
Astfel, companiile Blue Air, Malev, Air France, Wizz Air, Carpatair, Tarom, My Air, Alitalia, Brithish Airways şi Lufthansa au fost amendate pentru că nu au informat pasagerii, nu le-au acordat asistenţă, iar Lufthansa a fost amendată pentru că informarea, prezentată în scris pasagerilor cu privire la drepturile pe care le au, a fost prezentată doar în limba engleză.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO