- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.10.2013, 17:29)
- Roxana Alexe , Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Contract de 258 de milioane de euro pentru finalizarea staţiei de epurare de la Glina, semnat luni
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au semnat luni un contract în valoare de 258.352.050 de euro, pentru finanţarea proiectului de finalizare a staţiei de epurare de la Glina, în valoare totală de peste 416 milioane de euro.
Urmărește
246 afișări
Contract de 258 de milioane de euro pentru finalizarea staţiei de epurare de la Glina, semnat luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Proiectul semnat azi este cel mai mare proiect de mediu integrat din România, este cel mai mare ca anvergură, ca impact şi simbolizează respect pentru cetăţeni şi pentru mediu", a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb, după semnarea contractului.
La rândul său, primarul Capitalei a explicat că proiectul, constând în finalizarea staţiei de epurare de la Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa, are ca beneficiari direcţi atât cetăţenii Capitalei şi ai altor 11 localităţi din vecinătatea municipiului Bucureşti, cât şi ceilalţi cetăţeni ai României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
"Datorită existenţei acestei staţii de epurare, Bucureştiul şi bucureştenii nu mai poluează Dâmboviţa, Dunărea şi Marea Neagră. Concret, se reduce impactul negativ al poluării râurilor şi al infiltraţiilor de ape uzate în pănza freactică din zona bazinului hidrografic al Dâmboviţei, Argeşului şi Dunării", a spus Sorin Oprescu.
Potrivit primarului general, pentru prima fază a proiectului, au fost cheltuiţi deja 108,3 milioane de euro din care 65 la sută au fost fonduri europene, în contextul în care finalizarea fazei I a staţiei de epurare de la Glina a reprezentat o condiţie de mediu pentru aderarea României la Uniunea Europeană.
Actuala fază a proiectului, în valoare de 416.519.607 euro, inclusiv TVA, vizează extinderea staţiei de epurare a apelor uzate şi construcţia incineratorului pentru eliminarea nămolului, reabilitarea şi extinderea sistemului de drenare şi lucrări de reducere a infiltraţiilor, prin reabilitarea sistemelor de drenaj în zonele Tineretului, Titan şi Lacul Carol, şi reabilitarea colectoarelor principale.
Pentru aceasta, a fost alocată suma de 258.352.050 de euro, din perioada de programare 2007 - 2013, urmând ca restul de aproximativ 158 de milioane de euro să fie alocaţi în cadrul financiar multianual 2014 - 2020.
Finanţarea este asigurată în proporţie de 62,63 la sută din fonduri prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, 7,70 la sută de la bugetul de stat, 0,71 la sută, în afara TVA-ului pentru proiect, de la bugetul local, iar restul 28,6 la sută vor fi asiguraţi în urma unui împrumut extern ce urmează a fi contractat de către municipalitate.
Astfel, din finanţarea de 258.352.050 de euro, suma de 130 de milioane de euro a fost alocată din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu.
Ministrul Mediului Rovana Plumb a mai declarat, luni, în cadrul evenimentului de semnare a constractului de finanţare, că valoarea totală a fondurilor absorbite de România prin POS Mediu a ajuns la 1 miliard de euro, în condiţiile în care, în mai 2012, când a preluat portofoliul Mediului, fuseseră absorbite fonduri de 197 de milioane de euro. Astfel rata de absorbţie, care în mai 2012 se situa la 4,37 la sută, a ajuns la 22,12 la sută.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe