Contractele de muncă a două cadre medicale de la Maternitatea Ploieşti, suspendate

Medicului şi asistentei de la Maternitatea Ploieşti care au trimis o gravidă cu un taxi la Bucureşti, femeia născând pe drum un copil mort, le-au fost suspendate contractele de muncă, marţi, la trei săptămâni de la producerea incidentului, timp în care cei doi au continuat să profeseze în spital.

Urmărește
1105 afișări
Imaginea articolului Contractele de muncă a două cadre medicale de la Maternitatea Ploieşti, suspendate

Contractele de muncă a două cadre medicale de la Maternitatea Ploieşti, suspendate (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Consiliul de Administraţie al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti, întrunit marţi, a decis suspendarea contractelor de muncă ale medicului şi asistentei medicale care au fost de gardă în ziua de 15 octombrie şi care au trimis o gravidă cu un taxi la o maternitate din Bucureşti, a declarat corespondentului MEDIAFAX administratorul public al judeţului Prahova, Fabioara Ionescu.

Din 15 octombrie, data la care s-a produs incidentul şi până marţi, medicul Raluca Vasiloiu şi asistenta medicală Lucia Ramona Radu au continuat să profeseze în spital.

Fabioara Ionescu a precizat că în privinţa celor două cadre medicale a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul unităţii medicale şi se va întruni Comitetul etic al spitalului.

Totodată, în şedinţa de marţi membrii Consiliului de Administraţie al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti au luat act de demisia managerului Călin Boeru. Atribuţiile acestuia au fost preluate de un alt medic din spital, reprezentanta Consiliului Judeţean Prahova, instituţie care are în administrare spitalul, precizând că ”într-o zi sau două va fi numit un manager interimar”.

Călin Boeru, care a cerut încheierea contractului său de management în urma acestui scandal, era manager al maternităţii din Ploieşti din anul 2006 şi încheiase un nou contract de management cu Consiliul Judeţean Prahova în vara acestui an, contractul fiind valabil până în anul 2017.

Boeru este al doilea manager al unui spital aflat în subordinea CJ Prahova care este nevoit să demisioneze în urma unui scandal. La sfârşitul anului trecut, fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Adrian Strâmbeanu, a demisionat tot pe fondul unui scandal, după ce o comisie de la Ministerul Sănătăţii a început verificări în spital în urma unei sesizări a unui chirurg, verificările scoţând la iveală numeroase nereguli.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, luni, că sesizează Parchetul Tribunalului Prahova în cazul femeii care a născut într-un taxi după ce a fost trimisă la Bucureşti de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, ancheta MS stabilind că nou-născutul putea să trăiască dacă mama rămânea internată la Ploieşti.

"Conform procedurilor, indiferent de opţiunea pacientei, având în vedere urgenţa cazului, obligaţia primordială a medicului era aceea de a realiza manevrele terapeutice de urgenţă necesare pentru stabilizarea pacientei şi pentru asigurarea condiţiilor medicale minime pentru transport. Considerăm că, în baza documentelor prezentate şi a declaraţiilor anexate la prezentul raport, dacă s-ar fi încercat rezolvarea cazului în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, exista posibilitatea supravieţuirii nou-născutului", se arată în raportul MS, finalizat şi făcut public luni, în urma controlului la maternitatea din Ploieşti.

Din analiza Fişei de la camera de gardă a femeii care a plecat cu taxiul după ce a fost îndrumată să meargă la un spital din Bucureşti, nu există acceptul în scris al acesteia şi nici parafa medicului curant privind transferul interclinic către o altă unitate medicală din Capitală, reiese din acelaşi raport.

În raport se mai arată că, în cazul în care starea nou-născutului prematur necesita îngrijiri medicale peste nivelul celor care puteau fi acordate în maternitate, medicul curant "avea posibilitatea şi obligaţia de a solicita un transfer de urgenţă, în conformitate cu prevederile OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, inclusiv prin solicitarea elicopterului medicalizat prin Numărul Unic de Apel de Urgenţă 112".

Comisia de control mai spune, despre plecarea femeii spre Bucureşti cu taxiul, neasistată medical, că nu se poate stabili dacă ea a făcut acest lucru de bună voie. "Având în vedere declaraţiile contradictorii ale medicului curant, asistentului de la camera de gardă şi asistentului de pe ambulanţa SABIF nu se poate stabili cu exactitate dacă pacienta a plecat de bună voie neasistată medical sau dacă acest lucru a fost impus de împrejurări. Cu toate aceastea, din toate declaraţiile reiese că pacienta a fost consiliată să meargă la un spital din Bucureşti, în loc să se insiste pentru rezolvarea locală a cazului, pentru transferul interclinic al pacientei, sau pentru intervenţia chirurgicală şi ulterior, dacă era cazul, pentru transferul interclinic al pacientului critic (NN)", se mai arată în raport.

În aceste condiţii, s-a decis sesizarea procurorilor, dar şi a Comisiei de Disciplină şi a Consiliului Etic al maternităţii, pentru sancţionarea dr. Vasiloiu Raluca, medic specialist obstetrică-ginecologie, şi a asistentei Radu Ramona Lucia, de la camera de gardă, pentru nerespectarea Ordinului nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic.

Raportul realizat în urma controlului va fi transmis şi Colegiul Medicilor Prahova şi Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, "pentru analiză şi, dacă se impune, sancţionarea medicului de gardă şi a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti cu amendă, în conformitate cu prevederile art.22 alin (1), lit. f) din HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, pentru nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului".

Comisia de control propune şi "prelucrarea acestui caz cu personalul medical al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti şi demararea unui program de pregătire în urgenţele obstetricale a personalului medical mediu şi superior din cadrul serviciilor de urgenţă prespitalicească, pentru o mai bună gestionare a unor cazuri similare pe viitor".

Femeia, în vârstă de 37 de ani, a fost dusă, în 15 octombrie, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti cu o ambulanţă, având o sarcină de 32 de săptămâni. De acolo, ea a fost trimisă cu un taxi la un spital din Bucureşti, femeia spunând că o asistentă a fost cea care i-a chemat taxiul. Pe drum, în dreptul localităţii Ciolpani, ea a născut un copil care ulterior, la o maternitate din Capitală, a fost declarat mort.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici