Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2009, în vigoare din 1 aprilie

Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru 2009 intră în vigoare din 1 aprilie, dată de la care spitalele vor fi obligate să afişeze cheltuielile pe site-ul MS, iar medicii de familie să lucreze în centrele de permanenţă după program.

Urmărește
12 afișări

Contractul cadru este cel mai important document din sistemul de sănătate în care sunt stabilite, anual, condiţiile contractării cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

Contractul cadru din 2009 cuprinde cele mai multe elemente de noutate în privinţa prescrierii medicamentelor, a relaţiei contractuale dintre casele de asigurări de sănătate şi furnizori, dar şi în cadrul medicinenei primare şi profilactice.

Principalele modificări şi completări aduse Ccontractului cadru vizează că, începând cu 1 aprilie, prescrierea medicamentelor se va face sub forma denumirii comune internaţionale (DCI). Excepţie vor face cazurile justificate medical în fişa medicală a pacientului, situaţie în care medicul va prescrie medicamentele necesare pe denumire comercială, în concordanţă cu diagnosticul. În prezent, prescrierea medicamentelor se face numai sub forma denumirii comerciale.

Prin această măsură se va îmbunătăţi accesul asiguraţilor la medicamente, procedura detaliată de prescriere pe DCI se va regăsi în normele metodologice ale Contractului cadru, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Tot din 1 aprilie, farmaciile aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate vor avea obligaţia să elibereze numai medicamentul care dă preţul de referinţă în cadrul denumirii comune internationale prescris de medic. Cu acordul asiguratului însă, farmaciştii pot elibera şi alte medicamente din cadrul aceleiaşi denumiri comune internaţionale, cu excepţia cazurilor în care medicul prescrie medicamentele pe denumire comercială. Aceste reglementări vor îmbunătăţi accesul asiguraţilor la medicamente, prin diminuarea contribuţiei personale suportate de către aceştia, a mai spus Ministerul Sănătăţii.

În plus, noul contract cadru prevede obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a face publică lista furnizorilor cu care au încheiat contracte, precum şi valoarea de contract, şi la sediul acestora, nu numai prin afişare pe pagina web. Spitalele vor fi obligate, de asemenea, să afişeze cheltuielile efectuate în luna precedentă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, în primele trei zile lucrătoare ale lunii curente.

Ministerul Sănătăţii a precizat că prin această măsură se îmbunătăţeşte transparenţa activităţii spitalelor, coroborat cu obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a deconta activitatea acestora numai în condiţiile îndeplinirii de către spitale a obligaţiei menţionate.

De asemenea, furnizorii de servicii medicale de recuperare-reabilitare au posibilitatea să încheie contract de servicii atât cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul, filiale sau puncte de lucru, cât şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor. În prezent se poate încheia contract numai cu una dintre casele de asigurări menţionate.

O altă noutate vizează obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a deconta contravaloarea serviciilor medicale paraclinice, numai dacă doctorii de familie/medicii de specialitate din ambulatoriu au competenţa legală necesară şi au în dotarea cabinetului aparatură medicală corespunzătoare pentru realizarea acestor servicii.

Pentru descurajarea furnizorilor care încalcă obligaţiile contractuale penalităţile au fost majorate de la 2%, 15% şi 20% la 10 %, 20% şi 30%. În cazul spitalelor, al furnizorilor de servicii medicale de urgenţă prespitalicească şi unităţilor sanitare de recuperare cu paturi, procentul aferent penalităţii aplicate la a treia constatare a nerespectării obligaţiilor contractuale a fost majorat de la 5% la 9%.

De asemenea, medicii de familie sunt obligaţi să lucreze în centrele de permanenţă, pentru a asigura continuarea activităţii din aceste unităţi, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale.

Contractul cadru prevede, de asemenea, extinderea de la trei la şase luni a termenului maxim în care medicul de familie nou venit, care a încheiat contract de furnizare de servicii medicale pentru lista constituită până la data încheierii contractului, este obligat să înscrie numărul minim de asiguraţi şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici