Contre între ministerul Justiţiei şi sindicatele din penitenciare pe tema reprezentativităţii FSANP

Ministerul Justiţiei transmite că Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) nu a prezentat o hotărâre definitivă privind schimbările din conducerea acestei organizaţii până la momentul întrevederii din data de 24 mai. Federaţia îl acuză pe Toader de dezinformare.

Urmărește
950 afișări
Imaginea articolului Contre între ministerul Justiţiei şi sindicatele din penitenciare pe tema reprezentativităţii FSANP

Contre între ministerul Justiţiei şi sindicatele din penitenciare pe tema reprezentativităţii FSANP

Ministerul Justiţiei precizează, înn contextul acuzaţiilor aduse de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) lui Tudorel Toader, că, în contextul în care periodic sunt organizate întâlniri cu organizaţii sindicale, ministrul Justiţei a ridicat problema referitoare la admiterea de către instanta de judecată competentă a modificărilor operate în structura organelor de conducere şi, corelativ, înscrierea menţiunilor necesare în Registrul special al federaţiilor şi confederaţiilor sindicale ţinut de către Tribunalul Bucureşti.

Astfel, transmite instituţia condusă de Tudorel Toader, până pe 24 mai, nu a fost prezentată o hotărâre definitivă de admitere a cererii de înregistrare a schimbărilor din conducerea Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSNAP), şi cu atât mai puţin, un certificat de înscriere a acestor modificări, pentru a se atesta calitatea de reprezentant al federaţiei.

"În cazul federaţiilor sindicale, legea impune efectuarea anumitor înregistrări, fiind aplicabile prevederile art.42 - 50 din Legea dialogului social nr. 62/2011, aplicabile şi în cazul unor modificări ulterioare ale statutului, respectiv schimbările din compunerea organului executiv de conducere. În esenţă, împuternicitul special al federaţiei are obligaţia să depună la tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are sediul aceasta o cerere pentru înregistrarea schimbării în componenţa organului executiv de conducere, hotărârea putând fi atacată cu apel. Tribunalul este obligat să ţină un registru special al federaţiilor, confederaţiilor sindicale şi uniunilor sindicale teritoriale ale acestora, în care vor fi înscrise inclusiv modificările din statut, ori, după caz schimbările din compunerea organului executiv de conducere al organizaţiei sindicale. Înscrierea în registrul special se face din oficiu, în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii, iar certificatul de înscriere a modificărilor este comunicat federaţiei în termen de 5 zile de la înscriere. Până la rămânerea definitivă a hotărâri de admitere a cererii de înregistrare a modificărilor, acestea nu sunt validate, iar în lipsa hotărârii definitive, nu poate fi efectuată înscrierea modificărilor privind organele de conducere ale federaţiei şi emis certificatul de înscriere", mai arată ministerul Justiţiei.

În replică, Federaţia îl acuză pe Tudorel Toader că "dezinformează grosolan şi continuă să abuzeze de funcţie".

"Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor este organizaţie sindicală reprezentativă încă din 2015 prin Sentinţa 3RZ/23.06.2015, pentru o perioadă de 4 ani. La data de 14.05.2018, cu numai 10 zile înainte de abuzul ministrului Justiţiei, am semnat în calitate de orgfanizaţie sindicală reprezentativă Acordul privind transaprenţa decizională nr. 43903/2018. Admiţând că ar fi avut nelămuriri, la 24.05.2018, Ministerul Justiţiei nu a cerut documente şi chiar a refuzat orice încercare de a lămurire a situaţiei din partea Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În prezent Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor participă ca organizaţie sindicală reprezentativă la Comisia Mixtă de Dialog Social, ultima întâlnire la Ministerul Justiţiei având loc la 04 iulie 2018", transmite Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), prin intermediul unui comunicat de presă remis vineri seară MEDIAFAX.

Reacţiile au apărut după ce sindicaliştii au anunţat că un dosar penal pentru abuz în serviciu pe numele ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, este pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cauză fiind declanşată urmărirea penală in rem.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici