Contribuabilii bucureşteni vor avea un ghid cu drepturi şi obligaţii în timpul controalelor

Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei, a cerut, miercuri, ca serviciile deconcentrate cu atribuţii de control să comunice în zece zile Prefecturii Capitalei un ghid al contribuabilului, cu drepturile şi obligaţiile unui agent economic atunci când este controlat de o instituţie a statului.

Urmărește
5 afișări

Toate aceste informaţii vor fi centralizate de către Prefectura Capitalei într-un document unitar şi puse la dispoziţia cetăţenilor, urmărindu-se astfel o mai bună informare a acestora şi astfel evitarea abuzurilor şi potenţialelor acte de corupţie. Această măsură vine în completarea solicitării făcute de Prefectul Capitalei de a se efectua controale mixte agenţilor economici, evitând astfel perturbarea activităţii lor, informează Prefectura Bucureşti.

"Am cerut şefilor serviciilor deconcentrate din Capitală să monitorizeze atent activitatea angajaţilor proprii şi să revadă acele proceduri de lucru care sunt ambigue şi lasă loc interpretărilor inspectorilor şi, de aici, posibilitatea unor acte de corupţie. Strânsa colaborare între organele statului si societatea civila este extrem de importantă în combaterea actelor de corupţie în Bucureşti. Cetăţenii trebuie să anunţe imediat orice act de corupţie, să nu dea curs eventualelor fapte ilegale care li se solicită de către organele statului şi trebuie să înteleagă foarte bine că legea îi pedepseşte atât pe cei care beneficiază de un bun ilicit, dar şi pe cei care îl oferă" a spus prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, care a coordonat, miercuri, şedinţa Colegiului Prefectural, în cadrul căreia DGA Bucureşti a prezentat serviciilor publice deconcentrate o serie de vulnerabilităţi, măsuri şi exemple concrete în domeniul combaterii corupţiei.

În legatură cu necesitatea Ghidului de informare al cetatenilor, prefectul a menţionat că acesta "va fi un instrument util în mâna agenţilor economici controlaţi, care se vor putea informa cu privire la legalitatea unor controale". De obicei, inspectorii sunt cei care cer acte şi documente, iar controlatul nu ştie ce să ceară acestora, la rândul său, pentru a vedea dacă respectivul controlul este făcut pe baza unor minime acte procedurale, a spus Atănăsoaei.

În cadrul Colegiului Prefectural, comisarul Şef Octavian Melintescu a sintetizat activitatea stucturii cu rol de prevenire şi combatere a corupţiei la nivelul Capitalei.

Astfel, în anul precedent, Serviciul Anticorupţie Bucureşti a primit 119 petiţii (12 transformate în dosare penale) şi 32 de apeluri Telverde (comparativ cu 8 în 2009), în 7 cazuri fiind iniţiate lucrări penale. În trei din cele şapte cazuri, persoanele cercetate au fost prinse în flagrant delict.

În 2010, lucrătorii Serviciului Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti au derulat cercetări şi au înaintat la unităţile de parchet competente 113 dosare penale (89 în 2009), în 21 dosare fiind începută urmărirea penală. Au fost realizate nouă acţiuni de prindere în flagrant delict (şapte în 2009), în urma acestora fiind depistate un număr de 14 persoane (10 în 2009).

De asemenea, au fost efectuate cercetări cu privire la 161 persoane, din care 93 personal MAI, fiind puse sub învinuire 53 persoane (faţă de 20 în 2009), inculpate 25 dintre acestea (12 în 2009) si trimise în judecată 18 persoane.

Tot în 2010 a fost derulat în colaborare cu Asociaţia ProDemocraţia proiectul "Tinerii împotriva corupţiei", şi a fost editat un Ghid anticorupţie adresat tinerilor, potrivti sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici