Contribuţia la pensiile private obligatorii va fi de 3% în 2010
Contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte, aşa cum a fost stabilit iniţial, cu un punct procentual în 2010, la 3%, în urma acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), arată Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un comunicat.
Contribuţia la pensiile private obligatorii va fi de 3% în 2010, conform calendarului iniţial (Imagine: Mediafax Foto)
Acordul cu FMI prevede întoarcerea cât mai rapidă la calendarul iniţial de contribuţii virate către Pilonul II, după "îngheţarea" contribuţiilor la nivelul de 2% în 2009. "Pilonul II al sistemului de pensii va continua să fie alimentat cu majorări de contribuţii, aşa cum a fost stabilit iniţial", se arată în memorandumul de finanţare.
De asemenea, în scrisoarea de intenţie pentru acordul cu FMI se menţionează că autorităţile române că vor continua să alimenteze Pilonul II al sistemului de pensii cu contribuţii majorate regulat, "aşa cum a fost stabilit şi s-a dorit inţial".
Totodată, Guvernul s-a angajat să revizuiască până la 31 decembrie legislaţia privind pensiile, prin măsuri pentru indexarea acestora cu inflaţia, limitarea posibilităţilor de majorare discreţionară a pensiilor şi ajustarea graduală a vârstei de pensionare, în special pentru femei, potrivit acordului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Conform Legii privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008, la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016.
Potrivit legislaţiei, contribuţia la Pilonul II trebuia să crească la 2,5% în 2009, dar în bugetul de stat a fost prevăzută suma care va acoperi doar 2%.
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România a calculat că, în fiecare an în care nivelul contribuţiilor rămâne sub calendarul de creştere prevăzut iniţial, pierderile nete pentru cei peste 4,3 milioane de contributori activi la Pilonul II se ridică la aproape 350 de milioane de lei (circa 83 de milioane de euro).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO