- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.11.2013, 15:19)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Controale la farmacii: Au fost găsite seringi contrafăcute cu ser contra hepatitei. Roche: Am informat ANMDM, în septembrie, despre o cutie de Pegasys contrafăcut în Germania
Poliţia şi Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) au demarat o anchetă după ce în trei farmacii din ţară au fost găsite seringi cu ser contra hepatitei B şi C contrafăcute, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din ANM.
Urmărește
1638 afișări
Controale la farmacii: Au fost găsite seringi contrafăcute cu ser contra hepatitei (Imagine: Shutterstock)
Seringile cu ser contra hepatitei contrafăcute, în legătură cu care a fost demarată o anchetă, au fost găsite în două farmacii din Piteşti şi în una din judeţul Ialomiţa, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.
"Este vorba despre medicamentul Pegasys. Au fost găsite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane. Serul este apă cu glucoză, în locul soluţiei cu substanţa activă peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sunt din sticlă şi au pistoane de culoare roşie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagră, în timp ce, la medicamentul original, este gri", spun sursele citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Potrivit aceloraşi surse, pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori şi codul de bare. "În rest, cutia este foarte bine copiată", au mai spus sursele citate.
Ancheta a fost demarată în urma unor sesizări primite de la pacienţi.
O seringă Pegasys are un preţ mediu de peste 750 de lei.
UPDATE: Roche - Am informat ANMDM, în septembrie, despre o cutie de Pegasys contrafăcut în Germania
Compania Roche România precizează, pentru MEDIAFAX, că a informat ANMDM, în septembrie, referitor la identificarea în Germania a unei cutii de Pegasys contrafăcut şi că, până în noiembrie, nu au fost semnalate suspiciuni privind eventuale cutii contrafăcute în România.
"Roche România SRL a informat Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) în luna septembrie 2013, referitor la identificarea în Germania de către departamentul de calitate al F. Hoffmann-La Roche, Ltd. Basel a unei cutii de Pegasys 180 mg/0,5 ml contrafăcut. Ulterior acestei informări am continuat comunicarea constantă cu ANMDM legat de suspiciunile de apariţie a unor cutii contrafăcute în România. Menţionăm ca pâna în luna noiembrie, nu au fost semnalate suspiciuni privind eventuale cutii contrafăcute pe teritoriul României", se arată într-un punct de vedere remis la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.
Compania informează, tot în contextul seringilor Pegasys contrafăcute, că medicamentul falsificat prezintă diferenţe uşor de observat faţă de cel original, rugând pacienţii care au suspiciunea că produsul pe care îl deţin ar putea fi falsificat să se adreseze imediat medicului, farmacistului sau direct ANDM.
"Siguranţa pacienţilor este prioritară pentru Roche. (...) Menţionăm că medicamentul Pegasys (peginterferon alfa-2a) se eliberează în farmacii numai pe baza unei reţete emise de medicul specialist gastroenterolog sau infecţionist şi este destinat numai tratamentului hepatitelor virale B si C, nu şi unor forme de cancer", mai precizează Roche România.
Referitor la produsul depistat în Germania, pe site-ul Colegiul Medicilor Constanţa a fost postată, la sfârşitul lunii octombrie, o informare adresată profesioniştilor din sănătate, în care se menţiona că nu se cunosc ţările în care au fost distribuite seringile contrafăcute.
"Compania farmaceutică Roche România SRL, reprezentantă a firmei Roche Registration Limited, Marea Britanie, a fost informată recent cu privire la prezenţa confirmată pe piaţa din Germania a unui produs contrafăcut, prevăzut cu eticheta Pegasys 180 µg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a), seria B1299B03 EXP 07 2015. Produsul contrafăcut a fost identificat şi plasat în carantină de către un distribuitor paralel din Germania. Nu se cunosc ţările în care a fost distribuit produsul contrafăcut. Produsul contrafăcut are imprimat acelaşi număr de serie ca medicamentul original Pegays al companiei Roche. Seria cu numărul B1299 de seringi cu medicament original a fost distribuită în mai multe ţări din Uniunea Europeană, Pakistan şi Australia", se arăta în informare.
În aceeaşi informare se preciza că analiza chimică a produsului contrafăcut a confirmat faptul că acesta nu conţine peginterferon alfa-2a (substanţa activă din Pegasys), că produsul contrafăcut nu prezintă eficacitate şi siguranţă la administrare, iar seringa preumplută contrafăcută nu trebuie utilizată.
"În urma analizei chimice a produsului contrafăcut, s-a constatat că mostra supusă analizei nu conţine peginterferon alfa-2a (substanţa activă din Pegasys). Seringa conţine soluţie de glucoză (73 mg/ml), apă şi fibre celulozice. Conţinutul seringii este probabil nesteril", s-a precizat în informare.
Totodată, CM Constanţa recomanda celor care deţin orice produs pe care îl suspectează de contrafacere sau a cărui autenticitate nu o pot confirma ori dacă suspectează că unui pacient i s-ar fi putut administra un produs contrafăcut să contacteze imediat ANMDM.
La rândul său, Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă pacienţilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută, în cazul cumpărării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant, în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.
Citeşte şi:
ANUNŢ IMPORTANT al Ministerului Sănătăţii pentru cei care au cumpărat Pegasys în ultimele 14 zile
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe