- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Controale la supermarketuri şi magazine cu mâncare gata preparată: Am găsit două tone de mâncare de care nici căţelul sau pisica nu s-ar fi apropiat
Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit peste două tone de materii prime, mâncăruri şi preparate culinare de care "nici căţelul sau pisica nu s-ar fi apropiat", a declarat, marţi, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
Controale la supermarketuri şi magazine cu mâncare gata preparată: Am găsit două tone de mâncare de care nici căţelul sau pisica nu s-ar fi apropiat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a precizat că au fost verificaţi 297 de agenţi economici, supermarketuri şi lanţurile de magazine care vând mâncare gata preparată, şi s-au constatat abateri la 68 la sută dintre aceştia.
"Au fost verificate 36 de tone de alimente, respectiv materii prime, mâncăruri şi preparate culinare, iar două tone erau în situaţia în care nici căţelul sau pisica nu s-ar fi apropiat de ele", a spus Constantin Cerbulescu, într-o conferinţă de presă în care a prezentat şi bilanţul activităţii sale de la numirea în funcţie şi până în prezent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Şeful ANPC a mai spus că inspectorii au găsit abateri şi în privinţa condiţiilor de depozitare, comercianţii folosind acelaşi frigider pentru mai multe produse care nu au voie să fie refrigerate împreună.
Cerbulescu a precizat că în multe situaţii unele materii prime erau congelate şi folosite ulterior. Astfel, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit burtă congelată care ulterior era folosită la ciorba de burtă şi perişoare congelate care ulterior erau băgat în ciorba de perişoare.
"Nu este legal să congelezi produsul şi apoi să-l comercializezi", a spus Cerbulescu.
Alte nereguli descoperite de inspectorii ANPC au fost legate de neîncadrarea în cantitatea netă a produselor comercializate. Potrivit lui Cerbulescu, de multe ori inspectorii au constatat că există diferenţe, chiar şi de 150-200 de grame, între cantitatea înscrisă pe caserola produsului şi produsul din caserolă.
În urma controalelor au fost aplicate 217 sancţiuni contravenţionale, constând în 114 avertismente şi 103 amenzi contravenţionale în valoare totală de 301.800 de lei.
O altă acţiune de control, care s-a desfăşurat în perioada 10-20 aprilie, a vizat comercializarea laptelui de consum şi a produselor lactate. Inspectorii ANPC au controlat peste 660 de operatori economici, la 510 dintre aceştia fiind găsite diferite abateri, dintre care peste jumătate erau semnificative. Astfel, au fost verificate peste 125 de tone de lapte de consum şi produse lactate, din care 24 de tone nu se încadrau în prevederile legale, a spus Cerbulescu.
Inspectorii ANPC au prelevat 59 de eşantioane din lapte şi produse lactate, în urma analizelor rezultând că 37 la sută dintre acestea nu se încadrau în parametri fizico-chimici impuşi sau declaraţi de producător. Potrivit lui Constantin Cerbulescu, una dintre neregulile găsite de inspectori viza modalitatea de comercializare a brânzeturilor.
Cerbulescu a precizat că în cazul brânzei telemea, comercianţii încearcă să pună cât mai multă saramură şi cât mai puţină grăsime.
În urma controalelor au fost retrase definitiv de la vânzare 460 de kilograme de produse lactate. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare 19 tone de lapte de consum şi produse lactate, în valoare de 221.000 de lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.
Inspectorii au aplicat peste 550 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 251 au fost avertismente şi 300 amenzi contravenţionale însumând peste un milion de lei.
Cerbulescu a mai spus că ANPC a oprit definitiv de la comercializare în 2011 produse în valoare de peste 5.800.000 de lei. De asemenea, în perioada ianuarie- aprilie 2012, au fost retrase definitiv de la vânzare produse în valoare de peste 760.000 de lei.
ANPC a desfăşurat peste 110.000 de controale în 2011, iar în perioada ianuarie-aprilie 2012 inspectorii au făcut aproape 30.000.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.