Control la Delfinariul din Constanţa după ce o lebădă a murit din cauza gripei aviare

Control al Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor la Delfinariul din Constanţa, care a dispus şi izolarea tuturor păsărilor sălbatice din complex, după ce o tulpină a virusului gripei aviare a fost depistată la o lebădă găsită moartă, potrivit unui comunicat.

Urmărește
394 afișări
Imaginea articolului Control la Delfinariul din Constanţa după ce o lebădă a murit din cauza gripei aviare

ANSVSA: Control la Delfinariul din Constanţa după ce o lebădă a murit din cauza gripei aviare (Imagine: Răzvan Chiriţa/ Mediafax Arhiva Foto)

La nivelul judeţului Constanţa a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, şi au fost instituite măsuri zilnice din partea DSVSA Constanţa către ANSVSA.

"Recensământul şi identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice si salbatice, precum şi vizite oficiale în toate aceste exploataţii în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări. O atenţie deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii – Delfinariu Constanţa, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, 28.11.2016 se va efectua un control oficial la această instituţie şi impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente aici. În funcţie de analiza de risc, efectuată de specialiştii din cadrul DSVSA Constanţa, vor fi prelevate probe în vederea monitorizării sub aspectul influenţei aviare", potrivit unui comunicat ANSVSA.

În plus, toate păsările vor fi plasate şi ţinute în clădiri închise pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele salbatice

"S-a dispus informarea tuturor cetăţeniilor, proprietari de păsări asupra apariţiei Influenţei Aviare, a măsurilor dispuse şi obligaţiile care le revin. Această informare se va efectua prin intermediul fiecăror Primării aflate în zonele de restricţie sanitară veterinară. Este interzisă mişcărea păsărilor din sau în afara exploataţiilor fără aprobarea autorităţii competente, respectiv DSVSA Constanţa", potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii care provine de la ferme situate în zonele de control, fără aviz prealabil de la specialişti. Nici târguri de animale nu vor mai fi organizate în aceste zone.

"Se interzice expedierea de păsări, carne proaspătă, carne tocată, carne separată mecanic, preparate şi produse din carne provenite de la păsări domestic, originare din zonele de control şi de la vânat sălbatic cu pene din zona respectivă, din zonele de restricţie sanitară veterinară, fără avizul autorităţii competente sanitare veterinare; interzicerea târgurilor, pieţelor şi expoziţiilor de animale; intensificarea supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave; s-a solicitat cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor pentru raportarea autorităţilor competente în cazul identificării de păsări moarte. În acest sens, există colaborări cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, fiind monitorizată în permanenţă o suprafaţă de 3.700 ha de luciu de apă în ceea ce priveşte starea păsărilor sălbatice şi identificarea oricăror păsări moarte sau muribunde", potrivit comunicatului ANSVSA.

ANSVSA a dispus şi ca la intrare şi ieşirea din exploataţii să se respecte condiţiile de biosecuritate - limitarea accesului în curtea păsărilor la o singură persoană şi asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu păsările sălbatice.

"Obligativitatea informării medicilor veterinari de către propietari a oricăror semne de boală sau mortalitate; în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgenţă medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Constanţa pentru dirijarea acestora la LSVSAJ din cadrul DSVSA Constanţa în vederea efectuării examenului de laborator; dezinfecţia echipamentelor şi a vehiculelor utilizate pentru transportul păsărilor sau altor materii posibile purtatoare de virus; s-a interzis evacuarea sau răspândirea aşternutului, gunoiului de grajd şi dejecţiilor în afara exploataţiilor;

ANSVSA a demarat campanii de informare a publicului şi a autorităţilor locale în vederea raportării imediate către medicii veterinari sau DSVSA a oricăror suspiciuni de boală. În plus, a fost instituit serviciul de permanenţă la DSVSA Constanţa, iar în situaţia în care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se v-a deplasa cu autolaboratorul, pentru ridicarea oricăror cadavre de păsări (sălbatice sau domestice), în vederea trimiterii acestora către laborator pentru analize.

Până la această dată, din informaţiile ANSVSA exceptând cazul lebedei de la Constanţa, nu există nici o suspiciune de apariţie a Influenţei Aviare în populaţia de păsări domestice şi sălbatice de pe teritoriul României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici