Prima pagină » Social » Controversată în Spania: mamă la 68 de ani cu sarcină surogat

Controversată în Spania: mamă la 68 de ani cu sarcină surogat

Guvernul susţine că „este o formă de violenţă împotriva femeilor”.
Controversată în Spania: mamă la 68 de ani cu sarcină surogat
Daniel Contescu
31 mart. 2023, 06:20, Social

Cazul Anei Obregon, o mamă în vârstă de 68 de ani cu sarcină surogat, reaprinde dezbaterea în Spania asupra acestei tehnici de procreare asistată.

Guvernul a fost foarte clar cu privire la poziţia sa: „Este o formă de violenţă împotriva femeilor”. Acest lucru a fost subliniat de miniştrii Egalităţii de şanse, Irene Montero (Podemos), şi ai Finanţelor, Maria Jesus Montero (Psoe), care şi-au spus părerea despre cazul actriţei, care în 2020 şi-a pierdut fiul de 27 de ani, bolnav de cancer.

„Este o practică ilegală în Spania, recunoscută legal în ţara noastră ca formă de violenţă împotriva femeilor”, a declarat reporterilor ministrul Egalităţii de Şanse.

Controversa a izbucnit după ce revista Hello! a publicat pe copertă o fotografie a actriţei şi prezentatoarei TV plecând dintr-un spital din Miami cu copilul în braţe.

Obregon a confirmat vestea pe contul său de Instagram. „O lumină plină de iubire a venit în întunericul meu. Nu voi mai fi niciodată singură, trăiesc din nou”, a scris actriţa pe reţelele de socializare.

Sarcină surogat în străinătate

Pilar Alegria, ministrul Educaţiei şi purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez: „Aceasta se numeşte uter surogat, nu sarcină surogat”.

Opoziţia de dreapta a apărut mai deschisă la dezbatere: subiectul „merită o dezbatere profundă şi senină, pentru că atinge multe chestiuni morale, etice şi religioase”, a observat Cuca Gamarra, numărul doi al Partidului Popular. Linia roşie este socotită faptul că sarcina surogat este plătită. 

Pe de altă parte, legislaţia spaniolă autorizează înregistrarea în registratura a copiilor născuţi prin sarcină surogat în străinătate cu condiţia să fie prezentată „o sentinţă judecătorească pronunţată de o instanţă competentă” din ţara în cauză, stabilind relaţia filială.

Printre altele, maternitatea surogat a fost inclusă printre „manifestările de violenţă împotriva femeilor” într-o lege a avortului aprobată în februarie anul trecut.