Controverse la CNSAS pe tema calităţii listelor cu candidaţii la alegerile locale primite de la BEC

Membrii Colegiului CNSAS văd în moduri diferite calitatea documentelor primite de la BEC referitoare la candidaţii la alegerile locale din iunie cu scopul ca aceştia să fie verificaţi, Cazimir Ionescu declarându-se nemulţumit de acestea, iar preşedintele Csendes spunând că "se poate şi mai bine".

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Controverse la CNSAS pe tema calităţii listelor cu candidaţii la alegerile locale primite de la BEC

Cazimir Ionescu, membru al colegiului CNSAS (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu avem cum să verificăm candidaţii având în vedere halul în care aceste liste ne-au parvenit. Unele nu conţin datele de identificare fără de care pur şi simplu nu putem să intrăm în bazele de date pentru a afla cine ce a făcut în trecut, dacă a făcut", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, referindu-se la listele cu candidaţi primite de la BEC.

Cazimir Ionescu a acuzat lipsa unor date precum locul naşterii sau numele părinţilor unora dintre candidaţi din listele primite de la Biroul Electoral Central (BEC). În opinia sa, lipsa unor date din listele de la BEC este cauzată de faptul că legea după care funcţionează BEC nu a fost armonizată cu cea care reglementează activitatea CNSAS.

"Suntem ca în bancul acela cu tunelul săpat într-un munte, început din ambele părţi, dar pentru că cele două echipe nu s-au întâlnit, la final au apărut două tuneluri paralele", a spus Ionescu.

Pe de altă parte, în opinia lui Claudiu Secaşiu, singura problemă cu listele BEC este că acestea nu au fost transmise integral CNSAS până la acest moment.

"Am primit doar circa jumătate din numele celor care candidează în alegerile locale. Era bine să le fi avut până la acest moment pe toate, dar listele continuă să vină. Ce e important este că ele vin cu toate datele pe care le-am cerut", a declarat Claudiu Secaşiu.

Preşedintele Colegiului, Ladislau Csendes, a spus că adevărul "este undeva la mijloc".

"Au venit, din păcate, doar jumătate, însă şi acestea sunt, într-o oarecare măsură, incomplete. Sunt cazuri în care, din cinci candidaţi, la trei avem toate datele, iar la ceilalţi doi lipsesc, spre exemplu, numele părinţilor. Practic, asta înseamnă că pe cei doi nu-i vom putea verifica. Deci, cineva triază înaintea noastră ce e de verificat şi ce nu", a declarat, la rândul său, preşedintele Csendes.

Colegiului CNSAS îi va fi, cel mai probabil, imposibil să verifice toţi candidaţii la alegerile locale din iunie, declara, după şedinţa din 22 aprilie, Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului instituţiei, care preciza că listele complete de candidaţi nu fuseseră transmise de BEC până la acel moment.

"Vă daţi seama, dacă nici nu ne-au sosit listele de la Biroul Electoral Central, e clar că nu vom putea verifica toţi candidaţii înainte de alegeri. Ni s-a spus că avem drept garanţii acele declaraţii pe propria răspundere ale candidaţilor, dar vă spun că există situaţii în care mandatul unor persoane în funcţii publice a expirat fără ca ele să fi fost verificate vreodată pentru a vedea dacă acele declaraţii date corespund adevărului", declara Ticu Dumitrescu la finalul primei şedinţe a CNSAS după intrarea în vigoare a noii OUG care-i reglementează activitatea, adoptată de Executiv după ce Curtea Constituţională declarase neconstituţională legea veche după care instituţia funcţiona.

Mai optimist, colegul lui Ticu Dumitrescu, Cazimir Ionescu, declara că, în respectiva şedinţă, Colegiul a decis ca numele candidaţilor la locale să fie, într-o primă fază, triate în aşa fel încât cei care sunt necunoscuţi în arhive să fie scoşi de pe lista celor de verificat.

"Dacă din numărul total rămân zece la sută cunoscuţi în arhive, probabil că nu vom avea timp să-i verificăm. Dacă rămân doar unu la sută, avem şanse", declara, cu aceeaşi ocazie, Cazimir Ionescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici