- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.04.2022, 16:30)
- Petru Mazilu
Conturile de Facebook ale soldaţilor ucraineni au fost atacate de hackeri
Conturile de Facebook ale soldaţilor ucraineni au fost ţinta unor hackeri, anunţă compania Meta.
Urmărește
1432 afișări
Meta, compania mamă a Facebook, a prezentat joi o serie de tactici cibernetice pe care grupurile legate de Rusia şi Belarus le folosesc pentru a viza soldaţii şi civilii ucraineni.
Printre tacticile folosite de grupuri se numără faptul de a se da drept jurnalişti şi agenţii de ştiri independente online pentru a promova subiecte de discuţie ruseşti, încercarea de a sparge zeci de conturi de Facebook ale soldaţilor ucraineni şi desfăşurarea de campanii coordonate pentru a încerca să elimine de pe reţelele de socializare postările celor care critică Rusia, potrivit Meta.
Un grup de hackeri cunoscut sub numele de „Ghostwriter", despre care experţii cibernetici cred că are legături cu Belarus, a încercat să spargă conturile de Facebook a zeci de militari ucraineni, a precizat compania.
Hackerii au avut succes în „câteva cazuri", a precizat Meta, şi „au postat videoclipuri în care cereau armatei să se predea ca şi cum aceste postări ar fi venit de la proprietarii legitimi ai conturilor". Reprezentanţii Meta au blocat aceste videoclipuri pentru a nu fi partajate.
De asemenea, Meta a remarcat că acţiunile grupurilor legate de guvernul rus şi belarus au părut să se intensifice cu puţin timp înainte de invazie, adăugând că a observat că conturi legate de KGB-ul belarus „au început brusc să posteze în poloneză şi engleză despre trupele ucrainene care se predau fără luptă şi despre liderii naţiunii care au fugit din ţară pe 24 februarie, ziua în care Rusia a început războiul".
În plus, Meta a declarat că a eliminat o reţea de aproximativ 200 de conturi operate din Rusia, care au depus în mod repetat rapoarte false despre persoane din Ucraina şi Rusia, în încercarea de a le elimina pe acestea şi postările lor de pe platformă. Conturile raportau în mod regulat în mod fals către Meta că persoane din Ucraina şi Rusia au încălcat regulile companiei privind discursul instigator la ură, precum şi alte politici. Această tactică, cunoscută sub numele de „raportare în masă", este folosită în mod obişnuit de persoanele care încearcă să obţină închiderea conturilor de social media ale unui adversar.
Conturile de social media, în vizorul hackerilor ruşi
Invazia Rusiei a adus „o creştere uriaşă a atacurilor împotriva conturilor de social media prin raportare în masă", a declarat Vadym Hudyma, cofondator la Digital Security Lab Ukraine, o organizaţie care ajută la securizarea conturilor online ale jurnaliştilor şi activiştilor.
Multe dintre conturile de Twitter şi Facebook vizate nu au fost verificate, ceea ce a îngreunat recuperarea conturilor organizaţiilor care, de exemplu, strângeau bani şi coordonau provizii medicale ca răspuns la invazia rusă, a declarat Hudyma pentru CNN. „Multe pagini de social media au fost închise temporar. Probabil că le-am recuperat pe cele mai multe dintre ele destul de repede. Dar a fost un dezastru".
De asemenea, Meta a declarat că, în continuare, constată utilizarea de fotografii de profil false în campaniile de dezinformare.
Într-un anunţ anterior, în februarie, Meta a declarat că a descoperit şi a închis o operaţiune secretă de influenţă rusă care gestiona conturi care se dădeau drept persoane din Kiev, inclusiv editori de ştiri, şi care viza ucrainenii.
„Au pretins că au sediul în Kiev şi s-au dat drept editori de ştiri, un fost inginer de aviaţie şi un autor al unei publicaţii ştiinţifice despre hidrografie - ştiinţa cartografierii apei", a declarat Meta într-o postare pe blog.
Acesta a legat conturile false de persoane sancţionate anterior de guvernul SUA. Conturile şi site-urile web gestionate de această operaţiune de influenţă nu par să fi avut prea mult succes în a ajunge la foarte multe persoane, potrivit datelor analizate de CNN.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe