- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Convenţie matrimonială pentru bunurile dobândite în timpul căsătoriei
Subcomisia de Cod civil a adoptat, marţi, propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, privind posibilitatea încheierii unei convenţii matrimoniale prin care bunurile dobândite în timpul căsătoriei să fie considerate proprii şi să revină, în urma divorţului, celui care le-a achiziţionat.
Convenţie matrimonială pentru bunurile dobândite în timpul căsătoriei
"Astăzi (marţi-nr) am adoptat nişte prevederi legale care vor permite viitorilor soţi să încheie convenţii matrimoniale cu privire la regimul juridic al bunurilor pe care le vor dobândi în timpul căsătoriei. Astfel, aceştia pot să urmeze fie un regim matrimonial cumun, aşa cum există în momentul de faţă, fie pot stabili ca bunurile pe care le vor dobândi în timpul căsătoriei să fie privite ca bunuri proprii ale fiecărui soţ", a susţinut Daniel Buda.
Deputatul PDL a explicat că "este prima dată când se adoptă acest sistem în România". El a menţionat că acest sistem "va permite o reglementare mai eficientă a relaţiilor patriomoniale dintre soţi şi, în acelaşi timp, va reduce numărul de procese de partaj de pe rolul instanţelor de judecată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
-
Groenlanda răspunde ferm: „Nu suntem de vânzare”
-
Regele Charles al III-lea va transmite mesajul de Crăciun dintr-o capelă simbolică, în contextul luptei sale cu cancerul
El a explicat că aceste convenţii matrimoniale se vor realiza înainte de încheierea căsătoriilor şi vor fi trecute într-un registru special, dar şi faptul că, pentru a-şi putea prelua bunurile, după divorţ, fiecare dintre soţi trebuie să deţină acte doveditoare pentru achiziţia bunului respectiv.
Daniel Buda a mai spus că parlamentarii au dat un vot de principiu asupra acestei "noi filosofii" şi a menţionat că noua prevedere este cuprinsă în articolul 382 al proiectului de Cod Civil.
Articolul 382 prevede că, în cazul în care se adoptă comunitatea convenţională, "convenţia matrimonială se poate referi la unul sau mai multe din următoarele aspecte:
a) includerea în comunitate a unor bunuri proprii dobândite înainte sau după încheierea căsătoriei (...);
b) restrângerea comunităţii la bunurile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite înainte sau în timpul căsătoriei;
c) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul din soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei;
d) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO