COP28 intră în prelungiri pentru un plan global de acţiune de limitare a schimbărilor climatice

Ţările reunite la summitul de la Dubai încearcă să ajungă la un acord asupra unui plan global de acţiune pentru a limita schimbările climatice suficient de repede spre a evita modificări ireversibile ale ecosistemelor lumii.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului COP28 intră în prelungiri pentru un plan global de acţiune de limitare a schimbărilor climatice

COP28 intră în prelungiri pentru un plan global de acţiune de limitare a schimbărilor climatice

Summitul COP28 privind schimbările climatice se îndrepta marţi dimineaţă spre orele de prelungire, negociatorii aşteptând un nou proiect de acord după ce multe ţări au criticat o versiune anterioară ca fiind prea slabă, deoarece omitea "eliminarea treptată" a combustibililor fosili - relatează Reuters.

Ţările reunite la summitul de la Dubai încearcă să ajungă la un acord asupra unui plan global de acţiune pentru a limita schimbările climatice suficient de repede spre a evita schimbări ireversibile ale ecosistemelor lumii.

Un proiect de acord final, publicat luni de Emiratele Arabe Unite, care deţine preşedinţia summitului, a sugerat opt soluţii pe care ţările ar putea să le adopte pentru a reduce emisiile.

Una dintre acestea era "reducerea atât a consumului, cât şi a producţiei de combustibili fosili, într-un mod corect, ordonat şi echitabil, astfel încât să se ajungă la un nivel zero până în 2050 sau în jurul acestui an".

Aceasta ar fi prima dată în istorie când un summit al ONU privind clima a menţionat reducerea utilizării tuturor "combustibililor fosili".

Dar această măsură nu a vizat "eliminarea treptată" a cărbunelui, petrolului şi gazelor naturale cerută de multe naţiuni, sau a reducerea utilizării acestora în acest deceniu, despre care oamenii de ştiinţă spun că este necesară pentru a evita intensificarea schimbărilor climatice.

Negociatorii aşteptau un nou text marţi, când conferinţa urma să se închidă la ora 07:00 GMT, deşi delegaţii au declarat că termenul limită nu mai era fezabil. Summiturile COP se termină rareori la timp.

Proiectul a fost criticat ca fiind prea slab de participanţi precum Australia, Canada, Chile, Uniunea Europeană, Norvegia şi Statele Unite, care fac parte din grupul ţărilor care cer un angajament ferm de a renunţa la cărbune, petrol şi gaze.

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice.

"Marea majoritate a ţărilor doresc un text mai ferm - reducerea treptată în vederea unei eliminări pe termen lung sau o tranziţie de la combustibilii fosili", a declarat ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide.

Brazilia doreşte un text mai clar privind renunţarea la combustibilii fosili, dar care să clarifice faptul că ţările bogate şi cele sărace ar putea face acest lucru în termene diferite, a declarat ministrul Mediului, Marina Silva.

Reprezentanţii micilor naţiuni insulare au declarat că nu vor aproba un acord care reprezintă un "mandat de executare" pentru ţările vulnerabile cele mai afectate de creşterea nivelului mării. "Nu ne vom duce în tăcere în mormintele noastre pline de apă", a declarat John Silk, şeful delegaţiei din Insulele Marshall.

Surse apropiate negocierilor au declarat că preşedintele Emiratelor Arabe Unite la COP28, Sultan al-Jaber, s-a confruntat cu presiuni din partea Arabiei Saudite, liderul de facto al grupului de producători de petrol OPEC, pentru a elimina orice menţiune a combustibililor fosili din text.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici