COP28: Proiect de acord cu scăpări

Un proiect al unui acord privind clima prezentat la summitul COP28 a oferit unele opţiuni pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar nu s-a referit la „eliminarea treptată” a combustibililor fosili, aşa cum au cerut mai multe ţări.

Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului COP28: Proiect de acord cu scăpări

COP28: Proiect de acord cu scăpări

Un proiect al unui acord privind clima, prezentat luni la summitul COP28, a oferit unele opţiuni pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar nu s-a referit la „eliminarea treptată” a combustibililor fosili, aşa cum au cerut mai multe ţări reprezentate la summit, relatează Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că un reper al succesului COP28 va fi dacă se va ajunge la un acord de reducere a utilizării cărbunelui, petrolului şi gazelor suficient de rapid pentru a evita schimbările climatice dezastruoase.

„Asta nu înseamnă că toate ţările trebuie să renunţe la combustibilii fosili în acelaşi timp”, a declarat el la summitul de la Dubai, care este programat să se încheie marţi, dar care ar putea dura mai mult dacă negocierile se prelungesc.

Proiectul de acord pentru COP28, publicat de preşedinţia summitului deţinută de Emiratele Arabe Unite, a propus diverse opţiuni, dar nu a făcut referire la o „eliminare treptată” a tuturor combustibililor fosili, care fusese inclusă într-un proiect anterior.

Potrivit sursei citate, proiectul de acord a enumerat opt opţiuni pe care ţările „ar putea” să le folosească pentru a reduce emisiile, printre care „reducerea atât a consumului, cât şi a producţiei de combustibili fosili, într-un mod corect, ordonat şi echitabil, astfel încât să se ajungă la un nivel zero până în 2050 sau în jurul acestui an”.

O coaliţie formată din peste 100 de ţări, inclusiv producătorii de petrol şi gaze naturale din Statele Unite, Canada şi Norvegia, precum şi Uniunea Europeană şi naţiunile insulare vulnerabile din punct de vedere climatic, au dorit un acord care să includă o formulare pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Emisiile provenite din arderea combustibililor fosili sunt principalul factor care determină schimbările climatice.

Negociatorii şi observatorii din cadrul discuţiilor de la COP28 au declarat că Arabia Saudită, liderul de facto al grupului de producători de petrol din cadrul OPEC, s-a numărat printre principalii oponenţi ai unui acord de eliminare treptată a petrolului şi gazelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici