- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Copiii care se refugiază din Ucraina au nevoie de sprijin psiho-emoţional - Salvaţi Copiii
Copiii care se refugiază din Ucraina au nevoie de sprijin psiho-emoţional, pentru a depăşi sentimentele acute de dislocare şi abandon, care se pot transforma în sindrom post-traumatic, atrage atenţia Salvaţi Copiii România.
Copiii care se refugiază din Ucraina au nevoie de sprijin psiho-emoţional - Salvaţi Copiii
Monitorizarea, evaluarea şi asistarea psiho-emoţională a copiilor refugiaţi din Ucraina, precum şi a mamelor lor, este vitală încă din primele momente în care ajung în România, avertizează psihologii Salvaţi Copiii România, care fac parte din echipele de asistenţă umanitară pe care organizaţia le-a concentrat la punctele de frontieră cu Ucraina şi Moldova şi în centrele pentru solicitanţi de azil.
Până acum, au fost sprijiniţi 3.241 de copii ucraineni şi 2.553 de adulţi (femei, vârstnici, familii extinse).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Echipele Salvaţi Copiii România aflate pe teren numără 45 de specialişti (coordonatori, psihologi, educatori, asistenţi sociali) şi 56 de voluntari, unii dintre ei vorbitori de limbă ucraineană.
„Nevoile acute sunt cele legate de asistenţa umanitară rapidă, de informaţii, dar o componentă esenţială este aceea de sprijin emoţional, atât la frontieră, cât şi în centrele în care mamele şi copiii sunt cazaţi. Copiii ajung epuizaţi şi cei mai mulţi dintre ei nu înţeleg ce li se întâmplă, de ce tata nu e cu ei, de ce nu pot merge acasă şi atunci experimentează o serie de emoţii negative, cum sunt sentimentele acute de dislocare şi de abandon. Salvaţi Copiii România a amenajat mai multe spaţii prietenoase pentru copiii ucraineni, unde aceştia pot regăsi normalitatea şi unde, prin joc şi poveşti sunt ajutaţi să îşi depăşească emoţiile negative”, spune Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, prezentă, marţi, la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina din Siret.
Intervenţia Organizaţiei Salvaţi Copiii:
- Isaccea – Este asigurată asistenţa umanitară imediată, de la hrană la consiliere cu privire la drepturile legale ale refugiaţilor şi la procedura de azil. Cu acordul reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, Salvaţi Copiii România a amenajat un spaţiu special pentru mamele cu copii sugari, unde sunt distribuite alimente, jucării, pampers şi alte obiecte de igienă. În Isaccea, au fost asistaţi 1471 de copii şi 771 de adulţi, mame, precum şi alte persoane care sunt rude apropiate ale copiilor.
- Şomcuta Mare – Este acordată asistenţă în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţi de Azil, unde specialiştii Salvaţi Copiii au asigurat până acum, pentru 188 de persoane – 97 de adulţi şi 91 de copii - mese calde, îmbrăcăminte, încălţăminte, produse de igienă, jucării şi consiliere informaţională.
- Vama Sighet – Au fost asistate 337 de persoane - 160 de copii şi 177 de adulţi. Au fost împărţite flyere cu informaţii utile, jucării, alimente şi alte produse de imediată necesitate.
- Siret - Salvaţi Copiii a amenajat un spaţiu prietenos pentru copii în tabăra de pe stadionul din Siret, unde au fost organizate activităţi pentru copii. În tabără este centru de procesare a documentelor şi este un tranzit constant. Au fost asistaţi 825 de copii şi 598 adulţi, oferindu-se alimente, produse de igienă şi informaţii practice ori de natură juridică.
- Tabăra IGSU de la Rădăuţi, amenajată pe stadionul central – A fost acordată asistenţă umanitară complexă pentru 477 de persoane, 26 de copii şi 451 de adulţi.
- Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţi de Azil Rădăuţi – A fost acordată asistenţă pentru 587 de persoane – 260 de copii şi 327 de adulţi. Pentru toţi copiii au fost desfăşurate activităţi recreative în Camerele Copiilor amenajate de Salvaţi Copiii. Toate familiile au primit alimente, articole vestimentare, încălţăminte, produse de igienă şi au beneficiat de consiliere informaţională.
- Mihăileni - Echipa Salvaţi Copiii a fost prezentă şi în Tabăra de copii Codrii de aramă, aflată la Mihăileni, judeţul Botoşani, la 7 kilometri de Siret. Aici sunt cazate persoanele care tranzitează România, 34 de copii şi 32 de adulţi au primit produse de igienă personală şi de curăţenie, papuci de casă, dulciuri şi jucării.
- Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţi de Azil Galaţi - A fost acordată asistenţă pentru 125 de persoane – 72 de copii şi 53 de adulţi. Pentru toţi copiii au fost desfăşurate activităţi recreative în Camerele Copiilor amenajate de Salvaţi Copiii. Toate familiile au primit alimente, produse de primă necesitate şi au beneficiat de consiliere informaţională.
- Bucureşti - La Gara de Nord este în curs de amenajare un loc de joacă pentru copii. Au fost desfăşurate activităţi recreative cu aproximativ 280 de copii aflaţi în tranzit. Până în prezent au fost asistate 300 de persoane - 280 de copii şi 20 de mame. În Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţi de Azil, 51 de refugiaţi ucraineni – 22 de copii şi 29 de adulţi - au primit alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă şi consiliere.
- Jud. Iaşi şi Vaslui: Echipele Salvaţi Copiii s-au deplasat la punctele de trecere a frontierei din Rădăuţi-Prut, Sculeni şi Albiţa, în vederea evaluării nevoilor şi a monitorizării situaţiei. De asemenea, au fost făcute vizite în Iaşi, la aeroport şi în complexul Egros.
Nevoi identificate de echipele Salvaţi Copiii România:
• Persoanele care se refugiază din Ucraina au nevoie de informaţii clare despre procedura de azil şi despre regimul de tranzit;
• E nevoie de consiliere psihologică – atât la frontieră, cât şi în centre, sunt situaţii dramatice, cărora copiii le fac faţă cu greu;
• Este nevoie de materiale de primă necesitate: pături, căciuli, mănuşi, cartele telefonice, încărcătoare externe, medicamente, hârtie igienică, saci menajeri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36