- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.07.2023, 11:13)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Copiii primesc online solicitări de imagini cu caracter sexual; TikTok, reţeaua cu cel mai mare risc
- 15 din 100 de copii spun că li s-au solicitat imagini cu conţinut cu caracter sexual pe internet, iar dintre aceştia, 41% spun că imaginile cu caracter sexual le-au fost solicitate de un adult.
- TikTok este reţeaua cu cel mai mare risc, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii.
Urmărește
297 afișări
Între 66% şi 84% dintre copii au postat conţinut online în ultimul an, iar cei mai puţini au fost cei care au făcut acest lucru pe reţelele sociale (66%), urmaţi de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) şi în cadrul unui grup sau forum (84%).
Totuşi, s-a identificat că riscul cel mai mare de transmitere a informaţiilor personale este prin mesageria privată, unde fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieţii (86% vs. 72%), arată datele celei mai recente cercetări realizate de Organizaţia Salvaţi Copiii România, „Conduita tinerilor pe reţelele de socializare”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Îngrijorător, 41% dintre cei care spun că li s-au solicitat imagini cu conţinut cu caracter sexual pe internet (15% din total eşantion) afirmă că cel care a făcut acest lucru era un adult. Din perspectiva genului, 20% dintre fete afirmă că li s-au solicitat imagini cu conţinut cu caracter sexual pe internet, comparativ cu 7% dintre băieţi.
În acest context, organizaţia Salvaţi Copiii lansează campania de conştientizare „Descoperirea bucuriei offline”, menită să încurajeze copiii şi adolescenţii să se reconecteze cu lumea reală şi să experimenteze activităţi care să le dezvolte abilităţile emoţionale şi sociale şi care să le ofere bucurii autentice. Pentru a contracara această tendinţă de utilizare excesivă a dispozitivelor, campania „Descoperirea bucuriei offline” le propune copiilor o gamă diversă de alternative captivante şi interactive, pentru a-şi petrece vacanţa de vară. Taberele în aer liber, atelierele creative şi implicarea în activităţi de voluntariat şi comunitare sunt doar câteva dintre opţiunile disponibile pentru a le permite copiilor să se dezvolte fizic, intelectual şi emoţional în afara universului digital.
Cercetarea mai relevă faptul că majoritatea copiilor găsesc o confirmare a valorilor şi intereselor lor în conţinutul întâlnit pe reţelele sociale. Acestea oferă un cadru în care copiii se percep şi îşi evaluează propriile defecte (57%). De asemenea, mulţi copii afirmă că internetul îi ajută să-şi confirme opiniile despre paşii pe care doresc să-i urmeze în carieră, dar există şi o proporţie semnificativă de copii care investighează şi alte opţiuni în afara internetului.
Interesant este faptul că aproximativ jumătate dintre copii urmăresc persoane publice favorite pe reţelele de socializare, iar impactul acestor influenceri asupra lor este comparabil cu cel al jocurilor online sau al informării cu privire la domenii de interes. De asemenea, s-a observat că internetul are o influenţă semnificativă în deciziile legate de viitor pentru 43% dintre copii, iar pentru 40% influenţa este considerată medie.
Potrivit cercetării organizaţiei Salvaţi Copiii, TikTok este reţeaua socială care comportă cel mai mare risc în ceea ce priveşte intrarea în contact cu necunoscuţi pe internet, risc semnificativ mai ridicat în cazul copiilor de peste 15 ani (17%), însă acesta nu trebuie neglijat nici in cazul copiilor mai mici (12-14 ani, 14% şi sub 12 ani, 7%). Faptul că se simt plictisiţi este o motivaţie de a posta online pentru 41% dintre copii, urmată de dorinţa de exprimare (37%) şi nevoia de a se relaxa şi de a promova ce creează (aprox. 24%). Vârsta medie la nivelul întregului eşantion la care copiii afirmă că au început să acceseze internetul este de 10 ani. Majoritatea copiilor folosesc multiple reţele de socializare pentru a comunica cu prietenii, fapt ce stă mărturie atât pentru popularitatea acestora, cât şi pentru timpul îndelungat petrecut online.
Urmărirea conţinutului online postat de alţi utilizatori este principala activitate a copiilor pe reţelele de socializare. Trebuie remarcat că unul din 2 copii menţionează specific că urmăresc persoane publice favorite pe reţele de socializare, influenţa influencerilor în rândul copiilor fiind foarte ridicată, caracterizată de procente similare ca jocul online sau informarea cu privire la domenii de interes.
De asemenea, cercetarea mai relevă că şi comunicarea online cu profesorii are loc aproape exclusiv folosind Whatsapp si Facebook.
43% dintre copii afirmă că internetul are o influenţă ridicată în deciziile legate de viitor, iar 40% indică o influenţă medie. Doar 17% spun că această influenţă este marginală. Băieţii consideră că internetul îi ajută în deciziile privind viitorul într-o măsură semnificativ mai ridicată comparativ cu fetele, la fel şi copiii cu vârsta peste 15 ani, comparativ cu cei mai mici.
Sondajul de opinie a fost realizat în mai 2023, printre copii care au acces la internet, cu vârsta cuprinsă între 8 si 17 ani.
„Într-o lume dominată de tehnologie, e important să îi învăţăm pe copii bucuria de a trăi offline. Descoperirea bucuriei offline înseamnă reconectarea nu doar cu ceilalţi, ci şi redescoperirea empatiei, a nevoii de explorare, a curiozităţii care îi ajută pe copii să se construiască intelectual, emoţional şi social. Este responsabilitatea noastră, a adulţilor, să îi inspirăm pe copii să se deconecteze de la ecrane şi să se conecteze la emoţiile şi la bogăţia vieţii reale”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
În această vară, 3.156 de copii din grupuri vulnerabile (copii din familii cu dificultăţi economice şi copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate) participă la activităţi educaţionale şi recreative în cadrul Grădiniţelor şi Şcolilor de Vară prin programele dezvoltate de Organizaţia Salvaţi Copiii în Bucureşti şi 21 de judeţe. Activităţile vizează cele 5 arii de dezvoltare a copiilor - dezvoltarea fizică, sănătate şi igienă personală; dezvoltarea socio-emoţională; dezvoltarea cognitivă şi cunoaşterea lumii; dezvoltarea limbajului, a comunicării şi a premiselor citirii şi scrierii; capacităţi şi atitudini în învăţare. Totodată, pe parcursul verii, vor fi organizate tabere pentru peste 1.000 de copii din programele Organizaţiei Salvaţi Copiii. În perioada 12 iulie - 31 august 2023, voluntarii Salvaţi Copiii vor desfăşura activităţi recreative despre principiile siguranţei pe internet care vor contribui la dezvoltarea personală şi profesională a copiilor. Aceste activităţi vor fi desfăşurate în Bucureşti şi 14 judeţe, în care organizaţia are filială sau birou local, indoor sau outdoor, în funcţie de disponibilitate şi vor avea o durată de o oră şi jumătate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36