Copiii şi tinerii de la sate sunt cei mai predispuşi la sărăcie

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a spus, marţi, că tinerii de la sate şi copiii din România sunt cei mai predispuşi la sărăcie şi sunt afectaţi de şomaj, fenomen care capătă amploare, astfel că, în Uniunea Europeană numărul şomerilor tineri a ajuns la cinci milioane.

Urmărește
240 afișări
Imaginea articolului Copiii şi tinerii de la sate sunt cei mai predispuşi la sărăcie

Copiii şi tinerii de la sate sunt cei mai predispuşi la sărăcie (Imagine: Radu Chindris/Mediafax Foto)

"Nu am abordat această temă - a incluziunii sociale - întâmplător. Motto-ul Europei pentru anul 2010 este dedicat sărăciei, anul viitor fiind anul luptei împotriva sărăciei", a spus Mariana Nedelcu, la deschiderea celei de-a noua ediţii a Forumului Iniţiativei Central Europeană pentru Sprijinirea Tinerilor pe Piaţa Forţei de Muncă, că programul Iniţiativei Central Europene (ICE).

Oficiul European de Statistică a prezentat în iulie 2009 o situaţie privind şomajul în rândul tinerilor, iar concluziile sunt "dure", 5 milioane de tineri din Uniunea Europeană sunt şomeri. La nivelul celor 27 de state membre, rata şomajului în rândul tinerilor - cu vârste între 15 şi 24 de ani este de 18,3 la sută, faţă de 8,2 la sută cât se înregistrează la nivelul întregii populaţii.

"România nu iese din tipar. În topul celor mai predispuse categorii la saracie sunt copiii, tinerii din mediul rural, urmaţi de lucrătorii pe cont propriu şi şomerii", a subliniat secretarul de stat.

România a avut, în primul trimestru, o rată a şomajului în rândul tinerilor de 19,6%, a 13-a ca mărime din UE.

Rata şomajul în rândul tinerilor din România cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani a urcat cu 1,4 puncte procentuale faţă de nivelul din primul trimestru al 2008. Numărul total de şomeri tineri a fost de 194.000 la finele lunii martie.

În opinia reprezentantului Ministerului Muncii, educaţia şi ocuparea sunt cheile care pot asigura incluziunea socială a persoanelor aflate în dificultate.

"Nu exclud că pentru a facilita accesul pe piaţa muncii a categoriilor aflate în dificultate şi autorităţile au în faţă o serie de provocări precum adaptarea formării profesionale la cerinţele pieţei muncii sau flexibilizarea procesului de formare a angajaţilor", a spus Nedelcu.

Printe obiectivele prioritare se regăsesc protejarea locurilor de muncă, crearea de noi locuri de muncă, mai ales în mediul rural, dar şi îmbunătăţirea accesului pe piaţa forţei de muncă a grupurilor dezavantajate, a afirmat secretarul de stat.

Mariana Nedelcu a precizat că sunt trei direcţii în care România trebuie să acţioneze cu prioritate, prima fiind stimularea ocupării, prin consiliere şi informare privind cariera, formarea vocaţională, organizarea de burse pentru locurile de muncă. "Atunci când bugetul poate suporta putem dezvolta şi un sistem de acordare de microcredite cu dobândă subvenţionată sau acordarea de asistenţă pentru demararea unei afaceri", a spus Nedelcu.

În acest sens, Ministerul Muncii pune bazele unui parteneriat cu Prefectura Capitalei privind lansarea unei campanii pilot de consiliere a elevilor din clasa a -XII-a, dar şi a cadelor didactice şi a părinţilor, cu scopul de a stimula dialogul dintre aceştia, astfel încât adolescenţii să-şi decidă viitoarea carieră în funcţie de aptitudini şi înclinaţii.

Cea de-a doua direcţie este reprezentată de stimularea mobilităţii pe piaţa muncii, iar a treia de stimulare a angajatorilor prin acordarea de facilităţi, astfel încât să încurajeze angajarea tinerilor.

Între 19 şi 22 octombrie se desfăşoară la Palatul Parlamentului cea de-a noua ediţie a Forumului ICE, tema principală fiind sprijinirea tinerilor pe piaţa forţei de muncă.

Programul Iniţiativei Central Europene conferă celor 18 ţări participante oportunitatea de a dezbate şi adopta modelele de bună practică, dar şi de a realiza un schimb de experienţă privind măsurile de promovare a incluziunii sociale.

Ministrul Tineretului şi Sportului a declarat, în deschiderea Forumului că, după finalizarea declaraţiei oficiale a Forumului de tineret, va susţine proiectele acestei adunări, la summit-ul şefilor de guverne al ţărilor membre ICE, care va avea loc pe 13 noiembrie la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici