Copos, scenaristul şi regizorul ingineriei financiare de care este acuzat în cazul Loteria II
Gheorghe Copos este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că, deşi nu a făcut în nume personal operaţiuni financiare care ar fi prejudiciat bugetul de stat, a fost "scenaristul şi regizorul acestei puneri în scenă".
Copos, scenaristul şi regizorul ingineriei financiare de care este acuzat în cazul Loteria II
Copos, trimis în judecată alături de Camelia Voiculescu şi alte 11 persoane, este acuzat că ar fi fost capul întregii "inginerii financiare", se arată în rechizitoriul de peste 350 de pagini trimis instanţei.
Acuzaţiile privind privatizarea Electronica, numită apoi Ana Electronic, este explicată de procurori prin "inginerie financiară", care presupune operaţiuni de plasare, stratificare şi integrare a titlurilor de participare.
Potrivit procurorilor, Gheorghe Copos, "deşi nu a efectuat în nume personal nici una dintre operaţiunile descrise, şi anume operaţiuni legate de acţiunile SC Ana Group SA şi SC Ana Imep, faptul că este scenaristul şi regizorul acestei puneri în scenă rezultă în termeni indubitabili".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
În documentele depuse la instanţă se mai arată că operaţiunile de vânzare-revânzare a spaţiilor comerciale preluate de Ana Electronic după privatizare, în 2002 şi transferurile bancare între firmele grupului Ana, în care acţionar majoritar este Gheorghe Copos, au făcut parte dintr-o "inginerie financiară de spălare a titlurilor de participare".
De asemenea, procurorii susţin că Ana Electronic a încercat să evite şi plata unui impozit de 25 la sută prin interpunerea unor persoane în procesul de vânzare-cumpărare.
Potrivit rechizitoriului, prin "operaţiuni de stratificare", persoanele cerecetate în dosarul Loteria II ar fi vândut şi revândut 40 de spaţii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbţie cu Fast Service Electronica, obţinând venituri de peste 23.800.000 de lei, banii intrând apoi în "circuitul spălării" prin mai multe firme.
"Având concursul fraudulos al principalilor săi colaboratori Vasile Bontaş, Giulio-Giuzepe Roza şi Octavian Juncu, învinuitul Gheorghe Copos a conceput un plan prin care să spele titlurile de participare ilegal obţinute", se arată în rechizitoriu.
În 29 decembrie, Gheorghe Copos a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, între care Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, în dosarul Loteria II în care este acuzat de spălare de bani şi fals, preşedintele fondator al PC Dan Voiculescu fiind scos de sub urmărire în această cauză.
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO