Corina Dumitrescu: Nu m-am gândit să mă retrag şi nici nu mi s-a propus aşa ceva

Corina Dumitrescu, nominalizată să preia portofoliul Educaţiei, a declarat, pentru gandul.info, că nu i-a cerut nimeni să se retragă după situaţia privind studiile la Stanford şi greşelile din CV, precizând că este supărată pe strategii de imagine, care nu au lăsat-o să clarifice.

Urmărește
1078 afișări
Imaginea articolului Corina Dumitrescu: Nu m-am gândit să mă retrag şi nici nu mi s-a propus aşa ceva

Corina Dumitrescu: Nu m-am gândit să mă retrag şi nici nu mi s-a propus aşa ceva (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ministrul desemnat al Educaţiei a explicat, pentru Gandul, greşelile din CV-ul postat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, situaţia studiilor la Stanford, precum şi decizia pe care a luat-o în legătură cu procesul intentat ministerului pe care ar urma să-l conducă.

"Nu m-am gândit să mă retrag şi nici nu mi s-a propus aşa ceva", a spus Corina Dumitrescu.

Ea a adăugat că a acceptat nominalizarea la Ministerul Educaţiei cu gândul că, după ce atâta lume i-a spus şi media a demonstrat că învăţământul românesc nu arată aşa cum ar putea el să arate, ar putea încerca împreună să dea faţa pe care o merită.

Întrebată dacă cele şase luni de mandat ar fi suficiente pentru a aduce schimbări în învăţământ, Corina Dumitrescu a spus că nu i s-a propus un mandat pe şase luni, nu a existat o limită de timp în ceea ce o priveşte.

"Şi cred că binele are un început întotdeauna, iar acest început al binelui eu puteam să-l marchez şi numai în şase luni de zile, neavând parti-pris-uri, neavând condiţionări, neavând miză, decât buna credinţă. Să nu uităm că sunt un om realizat, un om căruia nu i-ar fi trebuit o obligaţie socială în plus", a precizat Dumitrescu.

Întrebată cum comentează cea mai recentă acuzaţie despre care presa a scris sâmbătă, în legătură cu plagierea lucrării lui Octavian Manolache, cel care a intentat şi un proces împotriva ei şi a soţului său, deputatul PSD Cristian Diaconescu, Corina Dumitrescu a spus că are o hotărâre judecătorească definitivă că nu este parte în acest proces.

"Atunci când mi s-a propus această funcţie, s-a apreciat foarte corect că la fermitatea şi capacitatea mea managerială şi inclusiv, aşa cum a spus domnul Marga, în ceea ce priveşte competenţa în domeniul legislativ, ar trebui eu să fiu omul. Eu nu mi-am dorit şi nici nu am solicitat acest post. Nici nu eram în ţară, mi s-a cerut să vin urgent. Nu am făcut nici cel mai mic demers pentru a fi numită aici", a mai spus Corina Dumitrescu.

Întrebată cum explică numeroasele greşeli din CV-ul postat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, Corina Dumitrescu a spus că CV-ul în format european nu îngăduie să oferi prea multe detalii.

"Şi atunci, în dreptul formării profesionale, trebuia trecută o instituţie. Am trecut-o. În dreptul domeniului am trecut «cursuri de drept internaţional». În dreptul diplomei nu am trecut diplomă, pentru că formarea profesională adesea se finalizează cu o diplomă, dar adesea nu", a explicat Corina Dumitrescu.

În legătură cu studiile, ea a precizat că într-adevăr Corina Adriana Dumitrescu nu a urmat niciun stagiu de formare profesională la Stanford, Institutul Hoover, dar figurează Corina Adriana Radu, aşa cum o chema.

"Aţi intrat în capcană, din păcate, pe nemerit, pentru că, de fapt, nici eu nu am răspuns la telefoane, ştiind că este un joc de imagine mai puţin corect. Presa a întrebat despre Corina Adriana Dumitrescu. Într-adevăr, Corina Adriana Dumitrescu nu a urmat niciun stagiu de formare profesională la Stanford, Institutul Hoover. Dar Corina Adriana Radu, căci aşa mă chema, da. Presa a fost în situaţia ca eu să nu răspund, pentru că eu nu puteam politic să răspund", a explicat ministrul nominalizat petnru portofoliul Educaţiei.

Corina Dumitrescu a precizat că este condiţionată pentru că face parte dintr-o echipă şi trebuie să aştepte îngăduinţa de a contacta presa.

"Nu sunt supărată decât pe cei care nu mă lasă să fiu contactată de presă", a spus Corina Dumitrescu, precizând că este vorba despre strategi de imgine, ca la toate partidele, "şi ei îţi dau sau nu ok-ul".

Corina Dumitrescu a mai spus că în legătură cu stagiul de pregătire de la Stanford va veni de acolo o adeverinţă.

"Adeverinţă că am fost acolo o să vină de la Stanford. Profesorul care a fost coordonatorul stagiului meu de formare profesională, fiind în această perioadă în Elveţia, a dorit să intre pe televiziuni. Dar strategii de presă au spus «nu». Eu deja puteam să probez cu martor că am fost acolo. Eu îmi asum însă, din cauza interdicţiei strategilor de imagine, confuzia în care presa a intrat întrebând despre altă persoană", a explicat Corina Dumitrescu.

Despre greşelile din CV, Corina Dumitrescu a spus că acestea sunt "greşeli de tehnoredactare" pe care nu le-a făcut ea.

"De fapt, ştiţi cu ce ne luptăm noi aici? Cu nişte clanuri care stau de ani buni în educaţie şi fac rău. Aveau teamă de mine că o să mă uit ce s-a întâmplat cu fondurile pe Educaţie, că nu vor mai dispune ei de aceste fonduri, ci şcoala românească. Revenind. De la o anumită funcţie în sus, nu stau oamenii să-şi tehnoredacteze ei înşişi CV-ul, pentru că nu au timp", a adăugat Corina Dumitrescu.

Întrebată de ce nu a verificat acest CV, Corina Dumitrescu a spus că această tehnoredactare a fost făcută pentru candidatura ei în CSM, care i-a fost propusă de către PSD într-o mare grabă şi la limita închiderii ghişeului unde trebuia depusă.

"Eu nu pot să-l dau afară pe omul care a făcut tehnoredactarea pentru că el are această scuză. Eu însă îmi asum cu toată responsabilitatea că nu am verificat ulterior. Este vina mea. M-am uitat la dosar: să am adeverinţa că nu am fost colaborator al Securităţii, m-am uitat să fie în regulă propunerea pe care mi-a făcut-o consiliul Facultăţii de Drept, m-am uitat la lucrurile de conţinut. Iar apoi, nu m-am mai uitat în urmă. CV-ul a fost încărcat apoi pe site-ul CSM fără să-l mai verifice nimeni. După 5 ani de Ministerul Justiţiei şi peste 20 de ani de învăţământ, la mine totul este impecabil. Sunt un om mult prea responsabil şi mult prea experimentat ca să mă expun într-o situaţie cu un mimim grad de vulnerabilitate", a adăugat Dumitrescu.

În ceea ce priveşte procesul pe care Asociaţia Universităţilor Particulare din România, al cărei preşedinte executiv este, l-a intentat Ministerului Educaţiei, Corina Dumitrescu a spus că acţiunea nu este semnată de ea, ci de preşedintele asociaţiei.

"Am solicitat conducerii acesteia ca, în bună înţelegere cu avocatul, să facă demersurile după votul de încredere al Parlamentului, pentru a suspenda această acţiune în justiţie câtă vreme eu sunt la Ministerul Educaţiei", a precizat Dumitrescu.

În cazul cercetării sale de către ANI privind incompatibilitatea între funcţia de membru CSM şi cea de rector al Universităţii "Dimitrie Cantemir", Corina Dumitrescu a spus că legea privind incompatibilitatea vorbeşte de funcţii publice.

"Ori eu nu eram rector la o universitate de stat, ci la una particulară. Şi secretarul de stat în Ministrul Justiţiei mi-a spus că nu sunt subiect al acestei legi. Dacă aş fi fost subiect, lucrarea ar fi fost demult finalizată. Îmi voi da demisia din toate funcţiile dacă voi fi ministru", a explicat Dumitrescu.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat, vineri, că face verificări în vederea stabilirii condiţiilor în care, pe site-ul oficial al instituţiei, a fost postat CV-ul cu "vădite erori materiale" al Corinei Dumitrescu, ministrul desemnat al Educaţiei.

"Consiliul Superior al Magistraturii efectuează verificări în vederea stabilirii condiţiilor în care, pe site-ul oficial al Consiliului, a fost postat CV-ul cu vădite erori materiale al doamnei prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu, membru al CSM din partea societăţii civile, precum şi a persoanelor care se fac răspunzătoare de neîndeplinirea obligaţiei de a verifica acurateţea documentului anterior postării sale pe site. La finalizarea verificărilor, rezultatele vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Corina Dumitrescu, propunerea premierului Ponta pentru portofoliul Educaţiei, nu a studiat la Stanford, aşa cum afirmă în CV-ul postat pe site-ul CSM, au scris jurnaliştii de la HotNews.ro, care au aflat de la reprezentanţii prestigioasei universităţi americane că Dumitrescu nu a urmat cursuri acolo.

"Reprezentanţii Universităţii Stanford din SUA au transmis, la solicitarea HotNews.ro, că nu au găsit date oficiale care să ateste că ministrul Educaţiei propus de Victor Ponta, Corina Dumitrescu, ar fi fost înscrisă sau ar fi absolvit un program finalizat cu diplomă al universităţii. Corina Dumitrescu a precizat în CV-ul oficial postat pe site-ul CSM că în 1996 a studiat la Stanford, cu menţiunea că a urmat cursuri de drept internaţional", au arătat cei de la HotNews.ro.

În CV-ul Corinei Dumitrescu de pe site-ul CSM este scris greşit numele prestigioasei universităţi californiene, acesta apărând ca "Standford", fiind făcute şi alte câteva greşeli, printre care cuvântul "înot" notat cu doi "n".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici