Corlăţean, despre proiectul de autonomie al UDMR: Nu sunt entuziast, măcar se dezbate democratic

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, despre proiectul legislativ al UDMR privind autonomia, că nu este foarte entuziast, dar preferă acest tip de dezbateri, chiar mai complicate, într-un cadru democratic, nu în stradă.

Urmărește
244 afișări
Imaginea articolului Corlăţean, despre proiectul de autonomie al UDMR: Nu sunt entuziast, măcar se dezbate democratic

Corlăţean, despre proiectul de autonomie al UDMR: Nu sunt entuziast, măcar se dezbate democratic (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Ministrul de Externe a fost întrebat, la o dezbatere organizată de Fundaţia Europeană Titulescu – Centrul de Studii Strategice, de unul dintre participanţi, legat de o eventuală autonomie teritorială a secuilor.

”Cunoaşteţi foarte bine poziţia noastră, a Guvernului, prin vocea primului-ministru şi a mea, ca ministru de Externe. Vă spun cu toată modestia, nu am ezitat, şi chiar dacă am avut, poate, un moment de cumpănă şi de risc în existenţa sau nu a unei coaliţii guvernamentale, în continuare, într-o perioadă importantă, politic, în această toamnă electorală”, a spus Corlăţean.

Ministrul de Externe a precizat că nu se va declara nicio autonomie în luna octombrie, acest termen fiind invocat în întrebarea ce i-a fost adresată. ”Răspunsul este nu, faptul că se promovează nişte proiecte legislative care nu au girul Guvernului, nu au fost discutate în coaliţie, este o iniţiativă individuală, a unui partener de coaliţie. Da, nu sunt foarte entuziast faţă de acest proiect legislativ, în mod evident, dar vă spun, pe de altă parte, că prefer acest tip de dezbateri, chiar mai complicate, într-un cadru democratic, nu în stradă", a spus el, menţionând că "în Parlament avem argumentele şi poziţiile foarte clar ca acest tip de propunere legislativă care încalcă constituţia să fie respins.

Potrivit lui Corlăţean, în ultimii ani a existat o ”stabilitate”, după evenimentele de la Târgu Mureş din anii '90, existând în acest context şi o contribuţie a UDMR.

”Asta nu înseamnă că am fost de acord între noi. Nu înseamnă că vom fi vreodată de acord cu orice formă de autonomie teritorială, pe criterii etnice. Nu. Descentralizare, competenţe în stil european, asta discutăm şi e necesar în formarea României ca stat european”, a comentat Titus Corlăţean.

La rândul său, Adrian Năstase a declarat pe acest subiect că ”este vorba despre un transfer de generaţie în UDMR şi o acomodare a noii generaţii de lideri ai UDMR cu politica Fidesz-ului”, fiind vorba despre o strategie care vizează anul 2018.

”Este preferabil ca aceste dezbateri să se desfăşoare într-o formulă parlamentară coerentă, în contextul foarte clar al unui text care să fie, în mod evident, textul Constituţiei noastre”, a arătat Năstase.

Fundaţia Europeană Titulescu – Centrul de Studii Strategice a organizat, miercuri, dezbaterea cu tema ”Summit-ul NATO - rezultate şi perspective”.

La eveniment au participat ministrul Afacerilor Externe, Titus Colăţean, senatorul Petru Filip, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Mihai E. Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, precum şi ambasadorii Republicii Moldova şi Libanului şi preşedintele CA al TVR, Stelian Tănase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici