Corlăţean îi scrie Comisiei de la Veneţia: Singurele pârghii de apărare a democraţiei în România, supuse unui tir de atacuri din partea Guvernului

Titus Corlăţean, şeful Comisiei de politică externă din Senat, i-a scris, joi, preşedintelui Comisiei de la Veneţia, la o zi după ce acesta a trimis o solicitare către Parlamentul României în care vrea să verifice dacă au fost respectate condiţiile democratice de revocare a Renatei Weber de la conducerea instituţiei Avocatul Poporului.

Urmărește
507 afișări
Imaginea articolului Corlăţean îi scrie Comisiei de la Veneţia: Singurele pârghii de apărare a democraţiei în România, supuse unui tir de atacuri din partea Guvernului

Corlăţean îi scrie Comisiei de la Veneţia: Singurele pârghii de apărare a democraţiei supuse unui tir de atacuri din partea Guvernului

Senatorul PSD face astăzi apel, în numele Comisiei de politică externă a Senatului, la Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept şi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să intervină „prin exprimarea unor poziţii clare” pentru apărarea şi respectarea principiilor fundamentale ale democraţiei în România.  

Corlăţean acuză puterea din România că atacă puţinele pârghii instituţionale independente care sunt în România, şi care mai pot combate dezechilibrul major între puterile statului, cum ar fi Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului. 

„Aceste două instituţii au fost supuse în ultimul an unui tir permanent de atacuri din partea Guvernului, exprimate atât prin declaraţii politice agresive din partea exponenţilor puterilor legislative şi executive, dar şi prin acţiuni concrete cum e şi hotărârea de revocare a Avocatului Poporului, la care ne-am referit în această scrisoare”, afirmă în scrisoare senatorul PSD. 
 
În privinţa Avocatului Poporului, Corlăţean spune că puterea i-a reproşat Renatei Weber „anumite chestiuni care sunt de competenţa altor instituţii”, cum ar fi acuzaţia că nu ar fi combătut infracţiunile violenţă domestică sau de agresiune sexuală împotriva copiilor, deşi competenţa în domeniul infracţional aparţine structurilor specializate de poliţie sau de parchet. 

„De altfel, obiecţiile formulate de parlamentarii puterii pentru a justifica actul de revocare nu fac decât să întărească şi mai mult caracterul pur politic şi discreţionar al acestui demers. (...)”, scrie senatorul. 

„Pe lângă aspectele semnalate, trebuie menţionat că doamna Renate Weber nu a dispus de nicio cale de apărare împotriva Hotărârii Parlamentului, întrucât singura posibilitate de contestare a hotărârilor Parlamentului se poate concretiza printr-o sesizare a Curţii Constituţionale – prerogativă pierdută odată cu decizia de revocare”, mai afirmat Corlăţean, în scrisoare. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici