Corlăţean: Negociem un program de investiţii în penitenciare, vrem evitarea de condamnări la CEDO

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a recunoscut că sunt probleme la nivelul spaţiilor de detenţie, pentru care România a fost condamnată la CEDO, astfel că se acţionează pentru obţinerea de fonduri pentru un program de investiţii în administraţia de penitenciare.

Urmărește
486 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Negociem un program de investiţii în penitenciare, vrem evitarea de condamnări la CEDO

Corlăţean: Negociem un program de investiţii în penitenciare, vrem evitarea de condamnări la CEDO (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Întrrebat despre intenţia Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg de a da o hotărâre-pilot pentru România privind condiţiile de detenţie, ca urmare a multor decizii de condamnare a Guvernului român pentru nerespectarea articolului 3 din Convenţia Europeană, ministrul Justiţiei a spus că statul speră să evite o astfel de situaţie.

"Sper să evităm o astfel de situaţie. Este evocată o astfel de ipoteză. Cert este că la nivelul spaţiilor de detenţie sunt probleme, au fost condamnări pronunţate de Curtea Europeană şi în acest sens acţionăm, în acest sens avem dialog pentru a obţine fonduri suplimentare, pentru a obţine un sprijin de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru un program de investiţii în administraţia de penitenciare, pentru a obţine de la alte instituţii - nu dau numele instituţiei, pentru că săptămâna aceasta vreau să negociez cu această instituţie - repartizarea în administrarea noastră la minister a unor spaţii suplimentare pe care să le amenajăm pentru a mări capacitatea de primire din administraţia penitenciară, pentru a ameliora condiţiile conform standardelor europene. Altfel discutăm aceleaşi poveşti de ani de zile, nu s-a întâmplat absolut nimic fundamental şi vom continua să fim condamnaţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului", a afirmat ministrul Corlăţean.

Anul trecut, în 20 de cauze privind români, CEDO a reţinut încălcarea dreptului de a nu fi supus torturii sau unor tratamente inumane şi degradante, consacrat de articolul 3 din Convenţia Europeană, sub aspect material şi procedural. Un număr mare de condamnări privind încălcarea articolului 3 s-a înregistrat din cauza condiţiilor necorespunzătoare din penitenciare în care reclamanţii au fost /sunt deţinuţi, în special ei plângându-se de suprapopularea închisorilor şi lipsa condiţiilor de igenă, potrivit datelor statistice publicate de CEDO la 31 decembrie 2011.

Unul din cazurile pentru care România a fost condamnată este cel al fostului consilier guvernamental Fănel Pavalache - condamnat la şase ani detenţie - autorităţile române i-au aplicat rele tratamente în detenţie, respectiv că a fost supus la fum de ţigară, şi că i-au încălcat prezumţia de nevinovăţie. Astfel, în octombrie 2011, CEDO a decis despăgubirea morală a lui Păvălache cu 10.000 de euro şi 1.800 de euro pentru costuri şi cheltuieli.

În mai anul trecut, un alt deţinut, de la Jilava, a obţinut 13.000 de euro despăgubiri, după ce s-a plâns Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg de condiţiile deplorabile din Penitenciarul Jilava, respectiv de supraaglomerare şi de prezenţa şaorecilor, păduchilor, puricilor. Gheorghe Costică Todireasa a fost închis la Penitenciarul Bucureşti Jilava, după o condamnare pentru înşelăciune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici