Corlăţean: Se ştie că România a făcut progrese în justiţie în 2013. N-am discutat despre MCV la Londra

Autorităţile britanice ştiu "foarte bine" că România a progresat în ultimul an în materie de justiţie, iar subiectul MCV nu a existat, în mod specific, pe agenda vizitei în Marea Britanie, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Se ştie că România a făcut progrese în justiţie în 2013. N-am discutat despre MCV la Londra

Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"N-am discutat în mod specific (despre MCV - n.r.) pentru că noi ne cunoaştem poziţiile şi cooperăm. Avem asistenţă, am avut în toţi aceşti ani asistenţă din partea Marii Britanii şi suntem interesaţi să beneficiem în continuare de asistenţă. N-a fost un element nici de critică, nici de contencios. Dimpotrivă se ştie foarte bine că România a progresat în ultimii ani şi în ultimul an instituţiile au dat rezultate în această materie. Am subliniat că vom continua cooperarea în materie de judiciar", a precizat Titus Corlăţean, care a făcut joi şi vineri o vizită de lucru în Marea Britanie.

Referitor la Schengen, şeful diplomaţiei a spus că a mulţumit omologului britanic, William Hague, pentru faptul că, recent, s-a subliniat "public dinspre partea britanică faptul că România a îndeplinit criteriile tehnice, obiective de aderare la spaţiul Schengen".

"Marea Britanie nu este membră a spaţiului Schengen, dar politic faptul că Marea Britanie a subliniat acest lucru este extrem de semnificativ şi am mulţumit părţii britanice", a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Ministrul Titus Corlăţean a precizat că Marea Britanie va susţine, inclusiv financiar, proiectul Preşedinţiei române a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) de sprijinire a statelor candidate şi aspirante la UE din regiune în vederea "combaterii corupţiei, a crimei organizate, a recuperării produselor infracţiunii". În acest context, Preşedinţia română a SEECP va organiza, în prima parte a anului 2014, o conferinţă dedicată unei politici comune în materie de combatere a corupţiei.

Întrebat dacă România - criticată adesea pentru funcţionarea statului de drept şi pentru corupţie - poate da lecţii altora, ministrul de Externe a susţinut că sprijinul britanic infirmă astfel de afirmaţii.

"Eu cred că ar fi bine să nu ne mai facem rău nouă înşine atunci când afirmăm astfel de lucruri (...) Faptul că există un interes şi un sprijin din partea Marii Britanii, şi nu numai, pentru România în a promova metode, tactici, standarde de luptă împotriva corupţiei în Europa de Sud-Est spune totuşi un pic altceva. Şi faptul că noi dorim să punem în valoare Preşedinţia românească (a SEECP) pentru a ajuta la combaterea corupţiei şi a crimei organizate în spaţiul balcanic este un lucru benefic şi pentru statele candidate şi pentru statele aspirante la candidatura la UE", a subliniat Titus Corlăţean.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray a anunţat, marţi, că raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la "începutul anului 2014".

Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.

După anunţul oficialului european, Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aştepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen. Subiectul aderării României şi Bulgariei la acest spaţiu se află pe agenda Consiliului JAI, din decembrie 2013.

"Guvernul olandez va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen", se arată în răspunsul Ambasadei olandeze la Bucureşti.

Aceasta subliniază că este important ca România să continue să ia "măsuri ireversibile şi de durată în vederea introducerii şi implementării reformelor în justiţie şi a luptei împotriva corupţiei, aşa cum s-a stabilit între România şi Uniunea Europeană".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici