Coronavirus. Ce se întâmplă cu plămânii celor care fac pneumonie şi mor din cauza COVID-19

  • Circa 80% dintre oamenii cu COVID-19 s-au recuperat fără un tratament special, potrivit OMS
  • Cu toate astea, 6% din cei care s-au îmbolnăvit în Wuhan au dezvoltat forme grave de pneumonie
  • Atunci când se instalează pneumonia, plămânii nu mai pot produce oxigenul de care are nevoie sângele
Urmărește
15164 afișări
Imaginea articolului  Coronavirus. Ce se întâmplă cu plămânii celor care fac pneumonie şi mor din cauza COVID-19

Coronavirus: ce se întâmplă cu plămânii oamenilor care se îmbolnăvesc de COVID-19

Pandemia de coronavirus a început în 2019, cu mai multe cazuri de pneumonie ce aveau o cauză necunoscută. În urma cercetărilor, s-a dovedit că îmbolnăvirea fusese generată de un nou virus  -  sindromul insuficienţei respiratorii acute 2 sau Sars-Cov-2. Boala cauzată de acest virus a fost denumită COVID-19.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că 80% dintre oamenii cu COVID-19 s-au recuperat fără un tratament special. Doar o persoană din şase devine grav bolnavă şi are dificultăţi la respiraţie, scrie The Guardian.

Aşadar, cum anume se poate transforma Covid-19 în penumonie şi cum afectează această boală plămânii şi restul corpului?

Profesorul John Wilson, preşedintele Colegiului Medicilor din Australia şi totodată specialist în boli respiratorii, a declarat pentru The Guardian că toate cazurile grave de infectare cu coronavirus dezvoltă pneumonie.

Potrivit acestuia, persoanele care contactează virusul se împart în patru categorii.

Pe de o parte sunt cei care au luat virusul dar nu prezintă simptome, aceasta fiind cea mai simplă formă de contagiune.

Apoi, sunt cei care prezintă o infecţie la nivelul tractului respiratoriu superior, ceea ce presupune că persoana în cauză are „febră şi tuse uscată şi, probabil, forme uşoare de dureri de cap şi conjunctivită”, spune Wison.

Categoria cea mai numeroasă a celor testaţi pozitiv de COVID-19 şi care, totodată, e cel mai probabil să se prezinte la spitale, este formată din cei care care dezvoltă simptome asemănătoare gripei care, de regulă, nu le permit să se mai ducă la serviciu.

Există însă şi un al patrulea grup, al celor care dezvoltă forme grave ale bolii, care seamănă cu cele ale pneumoniei.

„În Wuhan, doar 6% dintre cei care s-au îmbolnăvit au prezentat aceste forme grave”, a spus Wilson.

Atunci când oamenii dezvoltă simtome similare gripei, e vorba de infectarea căilor respiratorii, adică a căilor pe unde circulă aerul după ce a trecut prin plămâni.

„Dar dacă starea se agravează, infecţia se localizează în alveolele pulmonare unde ajunge oxigenul, care se află în partea de jos a plămânilor”, spune Wison.

Capacitatea pulmonară se umple din cauza fluidului şi a celulelor care se inflamează şi se dezvoltă pneumonia. Plămânii devin incapabili să producă suficient oxigen necesar sângelului şi să scape de dioxidul de carbon.

„De regulă, din această cauză mor cei care suferă de pneumonie severă”, a mai spus Wilson.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici