Doar unul din trei elevi din lume va reveni la şcoală la jumătatea lunii septembrie, în timp ce două treimi dintre ei vor rămâne acasă, ”în incertitudine” din cauza pandemiei de coronavirus, arată UNESCO într-un comunicat de presă, citat de
Le Figaro.
Din totalul de 1,5 miliarde de preşcolari şi elevi de gimnaziu din întreaga lume, 900 de milioane se întorc, de obicei la şcoală, între august şi octombrie, ceilalţi având un calendar şcolar diferit (ianuarie-noiembrie, martie- Decembrie etc.).
Aproximativ 128 de milioane au început deja un nou an şi 433 de milioane, din 155 de ţări, ar trebui să facă acelaşi lucru în următoarele săptămâni, în total 561 de milioane de elevi, specifică organizaţia Naţiunilor Unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură.
Dar un miliard de elevi din lume sau două treimi din ei, rămân ”fără şcoală sau într-o situaţie de incertitudine”, subliniază UNESCO, în ziua în care mai multe şcoli din Europa şi-au reluat cursurile.
În plus, ”mai mult de jumătate din cei 900 de milioane de elevi care încep noul an şcolar sunt aşteptaţi să urmeze şcoala la distanţă, total sau parţial. Şi majoritatea acestor cursanţi şi familiile lor aşteaptă în continuare indicaţii clare cu privire la ce să ne aşteptăm la începutul anului şcolar 2020-21, cu doar câteva săptămâni înainte de data programată”.
UNESCO indeamnă autorităţile din domeniul educaţiei să asigure o întoarcere rapidă la şcoală, luând în acelaşi timp măsuri pentru sănătatea şi siguranţa elevilor şi a personalului şcolii. ”Criza educaţiei este încă la fel de gravă”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, potrivit comunicatului de presă.
”Câteva generaţii sunt ameninţate de închiderea şcolilor, care afectează sute de milioane de elevi de câteva luni. Aici există o urgenţă educaţională globală,” a adăugat Audrey Azoulay.