Oamenii nu au fost niciodată atât de singuri aşa cum s-a întâmplat în 2020. Iar acest lucru lasă urme şi asupra creierului.
Pandemia ne-a închis pe mulţi din noi în propriile case. Departe de prieteni şi familie. Sunt multe persoane care se simt singure din această cauză. Iar singurătatea îţi afectează nu doar sănătatea, ci şi creierul. Ţi-o spun doi cercetători canadieni care au studiat această problemă.
„Singurătatea are un impact asupra sănătăţii în mai multe feluri. Atât fizic, cât şi mental. Şi cresc şansele de a ajunge la demenţă sau la Alzheimer”, explică Nathan Spreng, autorul studiului.
Cercetătorii au analizat rezonanţele magnetice a 40.000 de oameni care au acceptat ca informaţiile să le fie prelucrate. Au comparat rezultatele celor care au admis că se simt singuri cu cele ale persoanelor care nu au această problemă. Şi există mai multe diferenţe. Persoanele care suferă din cauza singurătăţii accesează mai des anumite porţiuni din creier.
„Descoperirile noastre confirmă că persoanele singuratice îşi imaginează mai des interacţiuni sociale sau retrăiesc evenimente sociale din trecut pentru a nu simţi absenţa socializării”, spune şi Danilo Bzdok, un alt cercetător care a participat la studiu.