Corp străin din metal extras din mandibula unui pacient în 3 minute, la Spitalul din Bihor

Un pacient de 33 de ani a fost salvat de medicii din Bihor, care i-au extras un corp străin din metal din mandibulă în doar 3 minute, graţie colaborării în premieră dintre Chirurgia Orală şi Maxilo-Facială şi Radiologia Intervenţională.

Urmărește
665 afișări
Imaginea articolului Corp străin din metal extras din mandibula unui pacient în 3 minute, la Spitalul din Bihor

Corp străin din metal extras din mandibula unui pacient în 3 minute, la Spitalul din Bihor

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Bihor, pacientul în vârstă de 33 de ani s-a prezentat la unitatea medicală în data de 3 ianuarie, acuzând durere la nivelul mandibulei.

În urma investigaţiilor medicale, s-a stabilit că bărbatul avea un corp străin metalic în peretele lateral al gâtului, la nivelul fosei infratemporale.

„Corpul străin era asemănător unei bucăţi de sârmă de aproximativ 2 centimetri lungime şi 0.30 milimetri în diametru. Acesta era retenţionat în musculatura de pe faţa internă a ramurii ascendente a mandibulei. Iniţial s-a încercat extragerea corpului prin explorare clasică timp de mai multe ore, fără succes. Fiind înfipt în muşchi, într-o zonă greu accesibilă şi cu o multitudine de elemente anatomice importante, corpul era greu de identificat, iar manevrele chirurgicale prezentau un risc sporit. Aşadar, s-a încercat în premieră asistarea imagistică a intervenţiei prin ghidaj fluoroscopic, intervenţia fiind realizată în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională. Fluoroscopia reprezintă o expunere radiografică continuă, care permite vizualizarea în timp real a unei imagini dinamice”, explică Dr. Sebastian Boancă, medic primar radiologie şi imagistică medicală.

Astfel, a fost posibilă ghidarea intraoperatorie în ceea ce priveşte localizarea corpului şi manevrele efectuate cu ajutorul pensei chirurgicale.

Echipa operatorie a putut să urmărească pe un ecran corpul străin şi să se apropie de acesta din cel mai optim unghi pentru a-l extrage în condiţii de siguranţă.

Cu ajutorul procedurii imagistice, medicii au putut să realizeze intervenţia în 3 minute, eliminând corpul străin din mandibula pacientului.

„Datorită acestei abordări pluridisciplinare, timpul operator a fost redus semnificativ, potenţialele complicaţii au fost eliminate, iar timpul de recuperare pentru pacient a fost scurtat. După intervenţie, pacientul a avut o evoluţie favorabilă şi a fost externat. Această intervenţie hibridă a fost posibilă datorită colaborării dintre colectivul Compartimentului de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, a Compartimentului de Radiologie Intervenţională şi a Secţiei Clinice ATI I”, spun reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bihor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici