Corpul de control al premierului a constatat probleme la Spitalul de Pediatrie din Piteşti: S-a raportat că nu există infecţii nosocomiale deşi nu s-a efectuat nicio analiză

Corpul de control al premierului a constatat ''probleme de ordin administrativ, cel puţin la Spitalul de Pediatrie Piteşti', care a raportat constant, din ianuarie anul trecut şi pană în februarie, că nu există infecţii nosocomiale în spital, deşi nu s-a efectuat nicio analiză.

Urmărește
1524 afișări
Imaginea articolului Corpul de control al premierului a constatat probleme la Spitalul de Pediatrie din Piteşti: S-a raportat că nu există infecţii nosocomiale deşi nu s-a efectuat nicio analiză

Corpul de control al premierului a constatat probleme la Spitalul de Pediatrie din Piteşti: s-a raportat că nu există infecţii nosocomiale deşi nu s-a efectuat nicio analiză (Imagine: shutterstock/ Mediafax Foto)

"Corpul de control al primului-ministru a efectuat, în perioada 18-26 februarie 2016, verificări în legătură cu situaţia copiilor cu afecţiuni grave, transferaţi de la Spitalul de Pediatrie Piteşti la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie. Concluziile preliminare ale acţiunii de verificare în Argeş arată că există probleme de ordin administrativ, cel puţin la Spitalul de Pediatrie Piteşti, care a raportat constant, din ianuarie anul trecut şi pană în februarie 2016, că nu există infecţii nosocomiale în spital, deşi nu s-a efectuat nicio analiză", informează Guvernul printr-un comunicat remis vineri Agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit Corpului de control al premierului, în perioada 24.02.2016 - 25.02.2016 au mai fost internaţi la Spitalul de Urgenţă pentru Copii ''Maria Sklodowska Curie'' un număr de 4 copii, cu vârste între 4 luni şi 1 an şi 4 luni, cu afecţiuni grave ale aparatului digestiv, pentru care a fost efectuat testul rapid Escherichia Coli enterohemoragic verotoxină 1 şi 2, rezultatul fiind pozitiv.

La data de 26.02.2016 la acelaşi spital erau internaţi un număr de 9 copii, dintre care unul la Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă, 6 la Secţia Nefrologie şi 2 la Secţia de Gastroenterologie.

"Spitalul de Pediatrie Piteşti nu a avut încadrat un medic epidemiolog care să coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere şi Control al infecţiilor nosocomiale. În perioada 01.01.2015 – 16.02.2016, reprezentanţii Spitalului de Pediatrie Piteşti au consemnat în Registrul de infecţii nosocomiale, lunar, faptul că nu a fost identificată nici o infecţie nosocomială, deşi în perioada de referinţă au fost recoltate probe de autocontrol doar în 3 zile, respectiv în din lunile februarie şi martie 2015, şi într-o zi din luna februarie a acestui an, după internarea mai multor copii cu afecţiuni şi după decesul a 3 dintre aceştia. Până la data redactării notei de informare a Corpului de control al primului-ministru, din 25 februarie, privind verificările efectuate, entităţile în cauză au răspuns parţial solicitărilor acestei instituţii", se arată în documentul citat.

Totodată se menţionează că acţiunea de documentare va continua până la obţinerea tuturor datelor necesare formulării unor concluzii fundamentate cu privire la modalitatea de acordare a tratamentului medical copiilor transferaţi cu afecţiuni grave de la Spitalul de Pediatrie Piteşti la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ''Maria Sklodowska Curie'', precum şi cu privire la modalitatea în care entităţile publice competente au investigat şi stabilit cauzele îmbolnăvirii acestora.

Verificările vor fi efectuate în colaborare cu Corpul de control al ministrului Sănătăţii, în vederea clarificării măsurilor (analize, diagnostic, internare etc.) luate de personalul medical din cadrul Spitalul de Pediatrie Piteşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti-Argeş cu privire la cazurile copiilor diagnosticaţi cu patologie digestivă, a cauzelor care au provocat apariţia patologiilor digestive la copiii din judeţul Argeş, a cauzelor care au provocat decesul copiilor din judeţul Argeş transferaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ''Maria Sklodowska Curie'', precum şi dacă există infecţii nosocomiale la spitalele din judeţul Argeş.

Ministrul Sănătăţii a cerut public demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti sau demiterea acesteia de către autorităţile publice locale, ca urmare a situaţiei copilului din localitatea Mioveni, consultat în mai multe spitale din Capitală, deşi situaţia lui era cunoscută încă de acum 11 zile de medicii din Piteşti.

Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie, a declarat joi pentru corespondentul MEDIAFAX că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţie şi că ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, poate să îl demită, dacă aşa consideră că se va rezolva situaţia.

"Eu nu îmi dau demisia, mă consider nevinovat. Să mă demită ministrul, dacă aşa consideră că se rezolvă situaţia. Mai au să mă facă şi criminal. M-am săturat de linşajul ăsta. Niciunul dintre copiii care au murit nu a trecut pe la noi. Ce mă doare cel mai mult, pentru că şi eu sunt medic pediatru, este faptul că sunt nişte copii care au murit. Toţi copiii au fost trataţi cum trebuie", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX, Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici