Costin acuză "o complicitate evidentă între ANAF şi IM" cu patroni din industria prelucrătoare

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, acuză "o complicitate evidentă între ANAF şi Inspecţia Muncii cu patroni de firme", după ce, în ultimele zile, s-au înregistrat "15.000 de noi contracte de muncă în industria prelucrătoare", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
4 afișări

"În spatele cifrelor cu noile contracte de muncă înregistrate stau minciuni uriaşe. E un mesaj cu acoperire politică, prin care se justifică nişte decizii. Apariţia celor 15.000 de noi contracte de muncă din industria prelucrătoare presupune ori că a existat un număr consistent de angajatori şi investitori în România care au aşteptat ziua de 1 mai şi noul Cod al Muncii ca să-şi deschidă afaceri şi să înregistreze salariaţi, ori în spatele acestei cifre se află o complicitate evidentă între ANAF şi Inspecţia Muncii cu patroni de firme. I-au protejat pe aceştia ani în şir, cu toate că aveau în vigoare legea evaziunii fiscale, care stipulează că neînregistrarea contractelor de muncă înseamnă evaziune şi se pedepseşte cu închisoarea până la opt ani, mai mult decât prevede actualul Cod al Muncii. S-ar putea ca o analiză să arate că cei 15.000 de angajaţi existau, de fapt, în mod real, şi că exista complicitatea între patroni şi instituţiile statului", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Dumitru Costin.

El a precizat că, în afara amenzilor aplicate de Inspecţia Muncii, trebuiau să existe "maldăre de dosare" în care firmele respective, cu angajatorii lor, să fie investigate, să fie trimise în judecată, "iar acei oameni să plătească şi din urmă pentru tot ceea ce au făcut, inclusiv cu libertatea lor".

"ANAF şi ITM au protejat ani în şir angajatori care foloseau forţă de muncă la negru. E crimă organizată. Nu poate demonstra nimeni cum au apărut deodată cele 15.000 de contracte de muncă noi din industria prelucrătoare. Nici premierul, nici alţi oficiali, nu dau alte informaţii despre această cifră. Se pot mistifica cifre şi rapoarte pe un subiect sensibil, care e piaţa muncii", a conchis liderul BNS.

Peste 117.000 de contracte individuale de muncă au fost înregistrate, la nivel naţional, în perioada 2 - 9 mai, iar valoarea amenzilor pentru munca la negru depăşeşte 3,7 milioane de lei, informa, marţi, Inspecţia Muncii (IM).

Principalele domenii în care au fost încheiate noi contracte de muncă sunt: construcţiile (aproximativ 22.000), comerţ şi ridicata cu amănuntul şi industria prelucrătoare (câte 20.000), hoteluri şi restaurante (7.000), tranzacţii imobiliare (6.000), transport (5.000) agricultură (4.100) sau activităţi administrative (aproximativ 3.500).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici