Costin: Am toată disponibilitatea pentru unire sindicală, văd foarte puţine şanse de fuziune în cinci

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, pentru MEDIAFAX, că are toată disponibilitatea pentru discuţii privind unirea mişcării sindicale, dar consideră că sunt şanse foarte mici să fuzioneze cele cinci confederaţii, fiind vorba de culturi instituţionale diferite.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Costin: Am toată disponibilitatea pentru unire sindicală, văd foarte puţine şanse de fuziune în cinci

Costin: Am toată disponibilitatea pentru unire sindicală, văd foarte puţine şanse de fuziune în cinci (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Unirea mişcării sindicale este un subiect care poate fi discutat, este foarte important să avem aceeaşi abordare, să lăsăm de-o parte orgoliile. Cred însă că sunt şanse foarte mici să fuzioneze toate cele cinci confederaţii, pentru că este vorba de culturi instituţionale diferite, nu ţine neapărat de lideri, este vorba de cei din structurile teritoriale, fiecare are aspiraţiile lui", a precizat Costin.

În opinia liderului BNS trebuie ca membrii de sindicat să aibă acces neîngrădit la decizii, la consultare, la servicii, să fie informaţi în timp real, iar Blocul Naţional Sindical este în plin proces de transformare în acest sens. "Dacă şi colegii acceptă să mergem în aceeaşi direcţie, nu ne opreşte nimic să ne unim", a subliniat Costin.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu consideră benefică crearea unei singure structuri sindicale, fiind necesare două confederaţii, pentru a putea exista alternativă, acest lucru fiind posibil dacă membrii de sindicat îl vor impune.

"Nu cred că este nevoie de o coagulare a mişcării sindicale. Ideea creării unei singure structuri nu este benefică pentru că este mult mai uşor de subordonat unui partid politic sau Guvernului", a precizat Hossu.

Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a propus liderilor celorlalte confederaţii sindicale reînceperea discuţiilor din octombrie, în scopul de a crea o mare centrală sindicală care să împiedice Guvernul să ia măsuri împotriva salariaţilor.

Petcu a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că dacă acţiunea de miercuri va eşua, toţi liderii confederaţiilor sindicale va trebui să reia discuţiile, din octombrie, pentru crearea unei singure structuri sindicale puternice.

"Lansez public încă o dată ideea de unificare sindicală. Dacă acţiunea de mâine (miercuri - n.r.) nu va reuşi, nu ne rămâne decât concentrarea într-o singură structură sindicală sau două, pentru a încerca să ne rezolvăm împreună problemele, nu separat", a spus Petcu.

Liderul CNSLR Frăţia a apreciat că intenţia Guvernului de a modifica Codul muncii nu înseamnă decât o încercare de disoluţie a mişcării sindicale, iar aceasta trebuie împiedicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici