Costin despre Codul muncii şi Codul de dialog social: Se impune ca aceste legi să fie rediscutate

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat marţi, la o conferinţă despre modificările Codului muncii şi ale Codului de dialog social, că se impune mai mult ca niciodată ca cele două legi să fie rediscutate şi puse "în parametri de normalitate".

Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului Costin despre Codul muncii şi Codul de dialog social: Se impune ca aceste legi să fie rediscutate

Costin despre Codul muncii şi Codul de dialog social: Se impune ca aceste legi să fie rediscutate (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Liderul BNS a precizat că ambele acte normative ar fi trebuit să fie rodul unei munci cu partenerii sociali, dar Guvernul a făcut şi a impus singur aceste legi.

"Nu suntem în stare să rezolvăm o lungă listă de probleme extrem de importante, iar pentru această economie s-a găsit soluţia cea mai la îndemână: modificarea Codului muncii. Luăm conceptul european de flexisecuritate, îl ciopârţim şi facem flexibilizare. (...) Piaţa muncii a rămas undeva la anii '90", a spus Costin.

În privinţa Codului de dialog social, Dumitru Costin a afirmat că în momentul de faţă instituţia negocierii colective rămâne doar la nivel de unitate şi în timp reprezentanţii salariaţilor ar trebui să substituie sindicatele, lucruri care aduc mari prejudicii pieţei muncii.

Preşedintele BNS a susţinut că în acest context, în care legislaţia ridică probleme majore, iar politca salarială este incorectă, tinerii nu mai sunt atraşi de piaţa muncii românească şi preferă să caute în altă parte.

"Se impune mai mult ca niciodată ca aceste legi să fie rediscutate şi să fie puse în parametri de normalitate. Acest haos nu foloseşte nimănui. (...) Am rămas dezamăgit de felul în care Curtea Constituţională a evaluat cele două texte de lege", a mai spus Costin.

Şi Alexandru Athanasiu a afirmat că ideea de supleţe a Codului muncii, cu norme generale, cu multe norme de trimitere este primul pas într-o legiferare abuzivă.

Alexandru Athanasiu, fost senator PSD şi fost ministru al Muncii, a susţinut că modificările Codului muncii sunt lipsite de viziune şi ele vin dintr-o necesară acomodare a caracterului protectiv a normelor dreptului muncii la exigenţele competitivităţii economice globale, precum şi la efectele negative ale crizei mondiale.

În opinia acestuia, ofensiva în direcţia unui Cod al muncii suplu, care să afirme principii şi să promoveze doar norme juridice cu grad ridicat de generalitate reprezintă "dorul după trecut".

"Noi ne uităm în viitor cu melancolii sau chiar cu nostalgii pentru ce a fost. Pentru că aşa a fost Codul muncii cel din 1972, legea cadru, legea slogan. Noi, în 2003, şi chiar înainte, am spus că vrem un cod după modelul unor coduri occidentale care să reglementeze cât mai detaliat problematica relaţiei de muncă, tocmai pentru a evita abuzul. Ideea de supleţe a Codului, cu norme generale, cu multe norme de trimitere este primul pas într-o legiferare abuzivă. Legile în aplicarea Codului, de multe ori te urci în autobuzul principiilor din Cod şi ajungi la cimitirul destinaţiei legilor speciale", a mai spus fostul ministru al Muncii.

Clubul de Drept Social şi Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti organizează, marţi şi miercuri, conferinţa cu tema "Modificările Codului muncii şi ale Codului de Dialog Social".

Noul Cod al muncii, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, a intrat în vigoare din 30 aprilie, fiind publicat în Monitorul Oficial, după ce legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Comisia Europeană a obligat Guvernul să suplimenteze cu o lună perioada în care angajaţii care lucrează peste durata normală a timpului de muncă beneficiază de ore libere, de la 60 zile la 90 zile calendaristice, şi să extindă cazurile în care pot fi încheiate contracte de muncă pe durată determinată

Modificările vor fi introduse până în toamna acestui an, relevă Memorandumul de Înţelegere convenit de Guvern cu Comisia Europeană în urma misiunii din aprilie-mai, obţinut de MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici