Costin: Peste 10.000 de sindicalişti BNS şi-au pierdut locurile de muncă

Peste 10.000 de sindicalişti ai Blocului Naţional Sindical care lucrau în industria prelucrătoare şi servicii şi-au pierdut locurile de muncă în urma crizei financiare, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, liderul BNS, Dumitru Costin.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Costin: Peste 10.000 de sindicalişti BNS şi-au pierdut locurile de muncă

Costin: Peste 10.000 de sindicalişti BNS din industria prelucrătoare şi-au pierdut locurile de muncă

Dumitru Costin a spus că numai în cele două sectoare BNS are peste 200.000 de membri, iar numărul disponibilizaţilor este mic raportat la cel al membrilor.

"Ca şi cifră pot spune că, până în momentul de faţă, noi (BNS - n..r.) nu numărăm mai mult de 10.000 de disponibilizaţi. Poate să pară o cifră mare pentru unii, dar având în vedere faptul că reprezentăm doar în zona de producţie şi servicii circa 200.000 de indivizi, raportul nu e chiar atât de mare", a spus Costin.

Potrivit sursei citate, cei 10.000 de persoane disponibilizate provin din industria prelucrătoare şi din zona servciilor şi a unor firme care deservesc firme din industria prelucrătoare.

Costin a spus că sindicaliştii au încercat, împreună cu managementul firmelor, să găsească "soluţii de tranziţie" cum sunt cele de la Dacia - Renault, fiind vorba de reducerea programului de lucru sau şomajul tehnic.

"În felul acesta, noi avem, prin contractele colective de muncă, lucrătorii protejaţi, li se oferă o mare parte din venitul salarial lunar", a afirmat liderul BNS, Dumitru Costin.

El a adăugat că foarte multe din firmele de construcţii din România încearcă să transmită pe piaţă mesaje conform cărora sunt profund afectate de recesiune, însă realitatea este că nu doresc să îşi reducă din profit.

"E adevărat că piaţa de imobiliare este în scădere, dar acest lucru îi obligă pe domniile lor să îşi reducă masiv marginile de profit. În vară, când am discutat la Guvern salariul minim, patronatele din construcţii au sărit în sus şi chiar premierul le-a spus că profitul e de 150 la sută şi i-a sfătuit să îl reducă şi cu ocazia aceea să reducă şi preţul locuinţelor sau al celorlalte construcţii pe care le fac", a spus Costin.

El crede că, în ultima perioadă de timp, în ciuda faptului că firmele de construcţii fac aceleaşi tipuri de disponibilizări pe care le făceau în prag de iarnă şi în anii trecuţi, aruncă pe piaţă mesaje legate de cât de mulţi oameni disponibilizează.

"La fel de mult au disponibilizat şi în anii trecuţi fiindcă tehnologiile cu care se lucrează în România nu permit lucrul pe timp de iarnă", a mai spus liderul BNS.

Acesta a afirmat că sindicaliştii din Comelf Bistriţa, firmă care a anunţat că va disponibiliza o sută de oameni, nu trebuie să îşi facă griji fiindcă reprezentanţii companiei s-au reorientat spre piaţa energiei şi nu vor mai da afară şi alţi oameni.

"A fost inspiraţia lor, noi nu am avut nicio contribuţie ca sindicat, dar atunci când putem avea, nu ezităm să venim cu soluţii", a spus Costin, care a recunoscut, însă, că sindicatele sunt neputincioase atunci când se fac disponibilizări generate de criza economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici