Costiniu, Căşuneanu şi Locic, reţinuţi în cazul Voicu

Judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu au fost reţinuţi, joi, pentru 24 de ore, de procurorii DNA pentru fapte de corupţie în dosarul în care este cercetat senatorul Cătălin Voicu.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Costiniu, Căşuneanu şi Locic, reţinuţi în cazul Voicu

Costiniu, Căşuneanu şi Locic, reţinuţi în cazul Voicu (Montaj foto)

Judecătorul Florin Costiniu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au fost scoşi, joi după-amiază, din sediul DNA, legaţi cu cătuşe unul de altul şi duşi cu o dubă a poliţiei la arestul Direcţiei de Cercetări Penale, după ce procurorii au emis pe numele lor ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

Atât judecătorul Florin Costiniu, cât şi Costel Căşuneanu au refuzat să facă declaraţii la ieşirea din sediul DNA. Judecătorul Costiniu a avut dificultăţi în a se urca în duba poliţiei, în vreme ce Costel Căşuneanu a făcut-o lejer, zâmbind.

Costiniu a fost audiat circa cinci ore de procurorii DNA, iar Căşuneanu aproximativ şapte ore, în dosarul în care sunt cercetaţi, alături de senatorul Cătălin Voicu, pentru fapte de corupţie.

La câteva minute după ce ambii reţinuţi au fost urcaţi în dubă, din sediul DNA a ieşit avocatul lui Căşuneanu, Gheorghiţă Mateuţ, care a refuzat să dea detalii despre audieri, spunând doar: "Mergem la judecător".

Procurorii anticorupţie au emis, joi, ordonanţă de reţinere şi pentru omul de afaceri Marius Locic, acesta fiind deja dus la arestul Direcţiei de Cercetări Penale.

Propunerea de arestare preventivă a celor trei urmează să fie înaintată, joi, de către DNA Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care trebuie să fixeze termen de judecată în 24 de ore.

Consiliul Superior al Magistraturii a emis, miercuri, aviz pentru reţinerea şi arestarea judecătorului Florin Costiniu, preşedintele Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu a fost pus sub acuzare oficial în decembrie 2009 şi arestat în 23 martie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

Care sunt legăturile celor trei cu senatorul Cătălin Voicu?

Potrivit anchetatorilor, senatorul Cătălin Voicu ar fi uzat de influenţa sa, în schimbul unor foloase, în dosare în care erau interesaţi Costel Căşuneanu, senatorul PSD Alexandru Mazăre, omul de afaceri Marius Locic, Marian Oprişan, Maria Schultz - vicepreşedinta organizaţiei PSD Dolj, notarul Manuela Mitrea, liderul PNL Ludovic Orban.

În perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

Senatorul PSD ar fi intervenit pe lângă judecătorul Florin Costiniu ca, în schimbul unor foloase, să intervină pe lângă magistraţii instanţei supreme învestiţi cu soluţionarea favorabilă a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacău, care contesta atribuirea unei licitaţii privind lucrările de reabilitare a drumului naţional 76, între localităţile Ştei şi Beiuş.

În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Cătălin Voicu a cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvernul României, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în care respectivele persoane aveau interese.

Totodată, senatorul Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic, administrator la SC Locic Imobiliare SRL şi acţionar majoritar la ziarele "Interesul Public" şi "Atac", suma de 119.000 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi îi va determina să nu dispună măsura preventivă a reţinerii împotriva lui Locic şi să propună o soluţie de neurmărire penală în dosarul în care acesta era cercetat pentru înşelăciune, se arată în referatul prin care procurorii au cerut arestarea lui Cătălin Voicu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici