- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.09.2014, 18:51)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Costoiu: Anii de studiu din colegiile postliceale nu pot fi echivalaţi cu cei de facultate
Legislaţia în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate, spune ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, în contextul controverselor legate de admiterea în colegii a absolvenţilor fără bacalureat.
Urmărește
8153 afișări
Costoiu: Anii de studiu din colegiile postliceale nu pot fi echivalaţi cu cei de facultate (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Costoiu a făcut, vineri, mai multe precizări cu privire la impactul Ordonanţei de Urgenţă nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, asupra sistemului educaţional.
"Cele două documente nu modifică în niciun fel condiţiile de acces la studiile superioare. Condiţia esenţială, respectiv promovarea examenului de bacalaureat, rămâne fundamentală pentru admiterea absolvenţilor de liceu la cursurile organizate de universităţile de stat sau de cele private", subliniază ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Mihnea Costoiu a mai arătat, pe de altă parte, că legea nu face nicio menţiune cu privire la "echivalarea" anilor de studiu din cadrul colegiilor. "Legislaţia în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate. Orice declaraţie în acest sens este speculativă şi lipsită de temei legal. Legea 1/2011, Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/2014, Metodologia-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, alături de Hotărârea nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului naţional al calificărilor, fac imposibile şi ilegale aceste aserţiuni", precizează demnitarul.
Costoiu a arătat şi de ce funcţionarea colegiilor postliceale în cadrul universităţilor reprezintă o soluţie pentru sistemul educaţional românesc: "Tendinţa sistemelor de educaţie europene este de a încuraja învăţământul terţiar nonuniversitar. Există domenii şi specializări, mai ales cele tehnice, unde universităţile au resursele de infrastructură şi resursele umane pentru a instrui absolvenţi de liceu. Atenţie, este vorba de obţinerea unor calificări care nu sunt echivalente studiilor universitare de zi".
La rândul său, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar la "colegii", care au statut de şcoală postliceală, iar aceştia nu primesc la absolvire o diplomă de licenţă, ci o certificare a calificării profesionale.
Precizările lui Pricopie au venit după ce în presă au apărut informaţii că universităţile îi pot înscrie pentru acest an la cursuri şi pe cei care au absolit liceul, dar nu au obţinut diploma de bacalaureat.
"Având în vedere informaţiile false, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licenţă, doresc să fac următoarele precizări: Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat", a declarat ministrul Remus Pricopie, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.
Ministrul a precizat că sintagma de "colegiu", care apare în Ordonanţa de Urgenţă, are acelaşi sens cu acela de "şcoală postliceală", cu diferenţa că această formă de învăţământ poate fi organizată şi de universităţi.
"Atât Legea Educaţiei Naţionale, cât şi metodologia recent adoptată reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar. De altfel, metodologia conţine chiar în titlul său sintagma de «învăţământ terţiar nonuniversitar». Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare deliberată de a induce în eroare şi a dezinforma populaţia", a mai arătat ministrul Educaţiei.
Potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2001, cu modificările şi completările ulterioare, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar, în speţă colegii, la care au acces, ca şi până acum, inclusiv absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat.
"Aceste persoane nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei facultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenţă", a mai spus ministrul Educaţiei.
Potrivit ministrului Remus Pricopie, ca o formă de stimulare a continuării studiilor şi de integrare a absolvenţilor de liceu, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, pe piaţa muncii, aceştia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei şcoli postliceale.
"Începând cu anul şcolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spaţiul şi sub organizarea unei universităţi. Altfel spus, instituţiile de învăţământ superior acreditate pot organiza şcoli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învăţământ este cel terţiar nonuniversitar", a precizat ministrul Educaţiei.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public
-
astăzi, 16:05