- Home
- Social
- ALBA IULIA, (14.03.2014, 16:44)
- Adina Oşan , Dan Lungu
Costoiu: Trebuie un cod etic care să privească activitatea profesorilor, elevilor şi părinţilor
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că în sistemul preuniversitar ar trebui să existe un cod care să privească atât activitatea cadrelor didactice, cât şi a elevilor şi părinţilor în şcoli.
Urmărește
207 afișări
Mihnea Costoiu (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.
"În preuniversitar, şi este o opinie strict personală, eu cred că trebuie să avem un cod sau mai multe coduri care să privească deopotrivă atât activitatea cadrelor didactice, dar şi activitatea elevilor şi a părinţilor, în şcoală, evident. Pentru că sunt abuzuri din nefericire ale cadrelor didactice sau activităţi care nu se desfăşoară în parametri normali, activitate care uneori frizează legea şi nu doar o conduită civilizată din partea profesorilor, dar în acelaşi timp există şi abuzuri împotriva profesorilor, există şi reacţii violente ale părinţilor sau ale elevilor de foarte multe ori, există atitudini deplasate, şi atunci trebuie protejată şi o parte şi alta, dacă îmi daţi voie să împart impropriu şcoala astfel şi cred că trebuie să mergem împreună", a spus Costoiu, într-o declaraţie pentru presă.
El a adăugat că în această perioadă Ministerul Educaţiei are o discuţie "sinceră" cu sindicatele, cu asociaţiile de părinţi şi cu asociaţiile de elevi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Canada vrea să-şi consolideze legăturile cu UE în faţa ameninţărilor cu tarifele impuse de Trump
-
Presa şi ONG-urile din Georgia, în pericol. Partidul de guvernământ anunţă legi drastice
-
Trump continuă cu ameninţările: Va anunţa noi tarife „reciproce” săptămâna viitoare. În vizor se află şi UE
"Din acest motiv cred că ceea ce s-a întâmplat până acum în minister şi anume o discuţie cât mai sinceră cu sindicatele, cu asociaţiile de părinţi, cu asociaţiile de elevi, este foarte bine, astfel încât să putem avea într-o perioadă următoare un cod sau mai multe care să fie utile", a mai spus Mihnea Costoiu.
Potrivit acestuia, atât pentru mediul universitar, cât şi pentru cel preuniversitar ar trebui modificată legea, astfel încât să existe măsuri foarte clare care pot fi adoptate de către Consiliile de Administraţie ale şcolilor şi universităţilor, iar cei care încalcă aceste coduri să poată fi sancţionaţi rapid şi eficient.
"Acum sunt probleme foarte mari să poţi să dai un profesor afară când este evident că a săvârşit o anumită faptă", a mai spus Costoiu.
Întrebat dacă ar trebui un cod etic unitar şi pentru învăţământul universitar, Mihnea Costoiu a răspuns că în acest caz există autonomie universitară şi sunt diferenţe foarte mari între universităţi.
"Cred că este foarte bine că există codul etic (în mediul universitar - n.r.) şi deja este funcţional. Numai că universităţile au alt tip de responsabilitate, autonomia şi-a spus cuvântul în peste 20 de ani şi atunci ele s-au organizat mult mai bine. E complicat de a avea un singur cod etic pentru mediul universitar. Codul etic cuprinde în general cam aceleaşi tipuri de măsuri, de obiective, însă sunt tipuri de abordări diferite, pentru că spre exemplu universităţile din zona tehnică sau medicală au o anumită specificitate, în timp ce universităţile din zona artelor au alt tip de specificitate. Atunci există diferenţe foarte mari în felul în care lucrează comisiile de etică, pentru că discută despre o creaţie artistică care este altceva decât un articol în nu ştiu ce reviste sau indexat în anumite baze, deci sunt abordări diferite", a afirmat Costoiu.
El a explicat că în cazul universităţilor codul etic este inclus în Carta universitară, iar în fiecare universitate în cadrul codului etic se precizează clar că funcţionează o Comisie de etică stabilită şi votată de către Senatul Universităţii, formată din persoane care sunt independente de conducerea universităţii.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: CAMPANIE Mediafax.ro: Punem în dezbatere prevederile Codului Etic din educaţie - Cum trebuie să se comporte profesorii şi elevii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Produsul de 21 de lei de la Pepco i-a înnebunit pe români. Se bat pentru ustensila care face praf aparaturile scumpe
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:21
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1081. Coreea de Nord alimentează maşinăria de război a lui Putin / Zelenski a confirmat un nou avans al trupelor ucrainene în regiunea Kursk / Pete Hegseth: Încheiaţi războiul cât mai repede posibil
-
astăzi, 21:12
Canada vrea să-şi consolideze legăturile cu UE în faţa ameninţărilor cu tarifele impuse de Trump