Costurile proprietarilor cu izolarea termică a clădirilor vor scădea

Ministerul Dezvoltării a elaborat un proiect de act normativ potrivit căruia asociaţiile de proprietari vor participa într-o măsură mai redusă decât în prezent la finanţarea lucrărilor de reabilitare termică a clădirilor.

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului Costurile proprietarilor cu izolarea termică a clădirilor vor scădea

Costurile proprietarilor cu izolarea termică a clădirilor vor scădea

Astfel, proprietarii vor plăti 20% din costurile totale, nu 33%, ca în prezent. Diferenţa va fi acoperită din fonduri de la bugetul de stat (50%) şi autorităţile locale (30%). În prezent, proprietarii, statul şi autorităţile locale au obligaţia să acopere fiecare circa o treime din suma totală necesară.

Intenţia Ministerului Dezvoltării privind modificarea schemei de finanţare a fost anunţată anterior, în mai multe rânduri, şi a fost recent inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Conform acestuia, autorităţile locale vor putea prelua parţial sau integral cheltuielile asociaţiilor de proprietari.

"Prin actul normativ în vigoare se prevede o cotă substanţială de participare a asociaţilor de proprietari la finanţarea lucrărilor de izolare termică, cotă pe care, în actuala conjunctură economică,
acestea nu o pot asigura. De asemenea, legislaţia în vigoare prevede enunţiativ posibilitatea ca beneficiarii să primească finanţare suplimentară din bugetele locale, fără însă a crea cadrul legal de aplicare a unei astfel de prevederi, fapt ce a făcut imposibilă punerea în practică a unor măsuri de sprijin pentru familiile în dificultate sau pentru asociaţiile cu resurse financiare insuficiente", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, autorităţile administraţiei publice locale vor putea asigura, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, pe lângă cota de 30% obligatorie, preluarea parţială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie corespunzătoare cotei de 20% care revine asociaţiei de proprietari.

Condiţiile de preluare şi criteriile de selecţie pentru aplicarea prevederilor vor fi stabilite prin hotărâri ale consiliilor locale.

La data intrării în vigoare a noului act normativ vor fi abrogate Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 174/2002 privind instituirea măsurilor speciale pentru reabilitarea termică a unor clădiri de locuit multietajate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârea de Guvern 1070/2003 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG 174/2002.

Ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga, a declarat la sfârşitul lunii ianuarie că în 2009 ministerul intenţionează să reabiliteze 60.000 de apartamente, suma alocată totalizând 460 milioane de lei (circa 107 milioane euro). El a precizat că reabilitarea termică a celor 83.800 de blocuri din România ar costa 11 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici