Covasna: Autorităţile cer mutarea unui poligon după ce un glonţ a ajuns în grădina unui localnic

Autorităţile din Covasna cer mutarea unui poligon din Sfântu Gheorghe, locuitorii unei comune învecinate solicitând prefectului acest lucru după ce în timpul unei sesiuni de trageri un glonţ a ajuns în grădina unui localnic, aflată la aproximativ doi kilometri distanţă de poligon.

Urmărește
57 afișări

Prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că, în urmă cu câteva zile, reprezentanţii unei asociaţii de locatari din comuna Arcuş, învecinată municipiului Sfântu Gheorghe, i-au solicitat o audienţă şi au cerut mutarea poligonului de tragere din Sfântu Gheorghe, aflat la circa doi kilometri distanţă de zona în care se află casele lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul a explicat că localnicii din Arcuş susţineau că există riscul ca, în timpul tragerilor, un glonţ să ajungă în gospodăriile lor.

"Oamenii au cerut ca poligonul să fie mutat cumva, pentru că există un risc ca, în timp ce ei se plimbă în curte sau lucrează în grădină, un glonţ rătăcit să intre acolo. În după-amiaza respectivă (a zilei în care localnicii au fost în audienţă - n.r.), s-a şi întâmplat acest lucru", a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

El a adăugat că urmează ca aceşti localnici să depună o petiţie la Prefectura Covasna, care va fi transmisă Ministerului Apărării.

Prefectul Gyorgy a afirmat că, potrivit primelor informaţii, în ziua respectivă, Unitatea Vânătorilor de Munte din Sfântu Gheorghe a avut şedinţe de trageri, care se desfăşurau în poligonul mare din Sfântu Gheorghe, aflat la circa doi kilometri distanţă de acel cartier din Arcuş.

Prefectul de Covasna a precizat că va discuta cu conducerea unităţii militare pentru a vedea exact de unde a provenit glonţul care a ajuns în grădina unui localnic din Arcuş.

"Vom face demersuri, din nou, ca acest poligon să fie mutat într-o altă locaţie. Ştiţi foarte bine că am mai făcut demersuri în acest sens, la fel şi Primăria Sfântu Gheorghe, dar până în prezent nu am primit un răspuns favorabil, dar cred că acum avem un argument mai serios decât cele invocate până în prezent. (...) Important ar fi să rezolvăm soarta poligonului, deci acesta este cel mai important lucru, ca să nu punem în pericol vieţi omeneşti", a subliniat Gyorgy Ervin.

El a adăugat că, în prima fază, trebuie verificat dacă glonţul "rătăcit" a fost de la Armată, iar, dacă se adevereşte că a fost tras din acel poligon, prezintă un real pericol pentru cetăţenii din acel cartier din Arcuş.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declara, în martie, că în urma unor discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Unităţii Vânătorilor de Munte din Sfântu Gheorghe, s-a propus ca terenul poligonului mare să fie predat autorităţii locale şi poligonul să fie mutat.

Antal explica faptul că este vorba de o suprafaţă de circa 70 de hectare şi că Armata ar fi dispusă să o predea oraşului numai la schimb cu un alt teren.

Edilul menţiona că anul trecut el a refuzat să semneze actul de omologare a acestui poligon, considerând că acesta aduce foarte multe deservicii comunităţii locale, fiind în imediata vecinătate a unui cimitir.

"Nu am semnat actul de omologare a poligonului considerând că acest poligon aduce foarte multe deservicii comunităţii locale din municipiul Sfântu Gheorghe. Sunt o serie de probleme, vorbim şi despre o parte a terenului care a fost a Bisericii Reformate, vorbim despre imposibilitatea extinderii cimitirului comun, vorbim despre disconfortul creat de cei care folosesc acest poligon în timp ce alţii îşi înmormântează rudele", spunea Antal.

Primarul sublinia că, după discuţiile purtate cu reprezentanţii Armatei, s-ar putea realiza un schimb de terenuri, prin mutarea poligonului, şi spunea că în următoarele luni trebuia să se găsească un spaţiu adecvat, în municipiu sau într-o zonă apropiată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici