Covasna:Protocol CJAS-DSP-spitale în sprijinul asiguraţilor, pe perioada crizei medicilor de familie
CJAS Covasna încheie, joi, un protocol cu DSP, Serviciul de Ambulanţă şi spitalele din judeţ pentru ca cetăţenii să aibă acces "în mai mare măsură" la serviciile medicale din cadrul policlinicilor, "pe toată perioada crizei" determinate de nesemnarea actelor adiţionale de către medicii de familie.
Potrivit unui comunicat de presă al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Covasna, instituţia încheie, joi, un protocol de colaborare cu conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DSP), cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi cu conducerea spitalelor din judeţ, în baza căruia asiguraţii din sistemul social de sănătate vor avea acces, "în mai mare măsură", la serviciile medicale din cadrul structurilor de ambulatoriu de specialitate (policlinici) a unităţilor spitaliceşti, pe toată perioada "crizei", generate de nesemnarea de către medicii de familie a actelelor adiţionale la contractul de prestări servicii cu CJAS Covasna, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, pacienţii şi bolnavii cu afecţiuni cronice vor beneficia în continuare de consultaţii, reţete medicale şi tratamente de specialitate, se arată în comunicatul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Covasna.
"Este strict necesar ca până la terminarea crizei apărute în domeniul furnizorilor de servicii medicale în asistenţă medicală primară, pacienţii care suportă consecinţele în mod indirect trebuie să beneficieze şi să aibă acces la serviciile medicale ca şi până acum", afirmă preşedintele CJAS Covasna, Forro Bela.
Potrivit acestuia, au fost asigurate toate condiţiile necesare pentru ca medicii de familie să poate semna, în cazul în care doresc, actele adiţionale pentru contractele de furnizare de servicii medicale aferente lunii iunie.
Reprezentanţii medicilor de familie anunţau, miercuri, la finalul discuţiilor cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, că nu vor semna noul contract-cadru, iar de marţi vor percepe taxe pentru consultaţii.
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii medicilor de familie au cerut 200 de milioane de lei pentru întreţinerea cabinetelor, în timp ce cei ai Ministerului Sănătăţii şi CNAS au spus că această cheltuială nu poate fi susţinută. La finalul discuţiilor, reprezentanţii medicilor de familie anunţau că nu pot fi de acord cu noile condiţii, astfel că nu vor semna contractul pe 2011.
În replică, ministrul Cseke Attila a susţinut că prioritar este pacientul.
Preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/Medicină Generală (SNMF/MG), Rodica Tănăsescu, declara înaintea negocierilor că medicii de familie vor încearca să asigure funcţionarea cabinetelor până în 14 iunie, în speranţa că până atunci vor fi rezolvate problemele, astfel încât să nu fie obligaţi să îi pună pe pacienţi să plătească pentru consultaţii.
Din 1 iunie, medicii de familie nu au mai putut să prescrie pentru pacienţi reţete compensate şi bilete de trimitere către specialişti, în condiţiile în care aceştia nu au semnat noul contract-cadru, iar cel din 2010 a expirat.
Preşedintele CNAS declara, miercuri, pentru MEDIAFAX, după discuţiile de la Ministerul Sănătăţii, că 35% dintre medicii de familie din România au semnat contractele de servicii cu casele de asigurări de care aparţin, ponderea semnatarilor în Capitală fiind de 40%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO