COVID-19: Recoltarea la domiciliu lasă echipajele de la Ambulanţă fără suflu. Numărul solicitărilor aproape s-a triplat în ultima lună

  • Numărul solicitărilor de recoltare la domiciliu aproape s-a triplat în ultima lună
  • Echipajele de la Ambulanţă nu mai fac faţă solicitărilor
  • Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi cere maşini şi şoferi
  • Pe lista voluntarilor deja sunt înscrişi
Urmărește
4234 afișări
Imaginea articolului COVID-19: Recoltarea la domiciliu lasă echipajele de la Ambulanţă fără suflu. Numărul solicitărilor aproape s-a triplat în ultima lună

Ştii că dacă ai simptome sau te simţi rău poţi cere să fii testat. Numărul celor care fac asta depăşeşte de multe ori capacitatea echipajelor de la Ambulanţă care vin să recolteze probe.

De când medicii de familie monitorizează starea celor infectaţi şi stau la domiciliu, numărul solicitărilor de recoltare a crescut. Aşa a ajuns DSP Iaşi să ceară ajutor de la oameni. Adică cere şoferi şi maşini.

Solicitările de recoltare ajung şi la 120-130 pe zi. Până la ora 11.30, la Iaşi se făcuseră 65 de recoltări la domiciliu. 

Capacitatea de testare în judeţul Iaşi este de 3000 de teste pe zi. Acum, zilnic se testează aproximativ 2100-2200 de persoane. Dacă ar exista maşini în plus, s-ar putea ajunge la limita capacităţii de testare

„Aprecierea noastră ar fi că în jur de 10 maşini dacă am avea am putea să acoperim această cerere”, spune  Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Întrebat cu cât a crescut numărul de teste care se fac la domiciliu faţă de luna trecută, acesta răspunde: „Erau între 30-50 pe zi, în prezent 100 , 100 şi...”

Te întrebi cât de suprasolicitaţi sunt cei ce la Ambulanţă? Pe lângă misiunile pe care le au în fiecare zi, câte două sau trei echipaje se ocupă zilnic de recoltările de la domiciliu. Un echipaj nu poate face mai mult de 20 – 30 de recoltări într-o tură.

„În data de 23.11.2020 au fost 175 de cereri de recoltare. Din păcate, la numărul de 175 de cereri luate ca exemplu echipajele nu puteau face mai mult de 80 – 90 de testări în acea zi, în funcţie de locaţie, trafic, plus că echipajele după un număr de 10 recoltări vin la decontaminare şi e procedură care la fel, durează”, explică Nicolai Pralea, asistent şef, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi.

Deja sunt câteva instituţii care s-au oferit să ajute, pe lângă cele care acum oferă sprijin. Inspectoratul Şcolar, compania Antibiotice şi Serviciul Voluntar de Ambulanţă sunt deja pe listă.   

„Noi am pus la dispoziţia DSP în fiecare zi 5 autovehicule cu şoferi voluntari. Solicitarea noastră atât către DSP sau alte instituţii sau entităţi private este să sprijine financiar această activitate deoarece avem nevoie pentru a acoperi costurile cu transporturile echipajelor care au astfel de solicitări”, spune Marius Benchea, directorul Serviciului Voluntar de Ambulanţă Iaşi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici