Craiova - Facturi mai mari cu 40% în decembrie faţă de noiembrie, dar nu vor mai fi creşteri
Craiovenii ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire au plătit, în decembrie, cu 40 la sută mai mult faţă de noiembrie, dar pentru această lună se estimează că facturile nu vor mai creşte. La Drobeta Turnu Severin, însă, este prognozată o creştere a facturilor cu 20 %.
Craiova - Facturi mai mari cu 40% în decembrie faţă de noiembrie, dar nu vor mai fi creşteri
Locuitorii Craiovei care beneficiază de agent termic furnizat de Regia de Termoficare au plătit în decembrie aproximativ 200 de lei pentru o garsonieră, 300 de lei pentru un apartament cu două camere, peste 350 de lei pentru un apartament cu trei camere, iar pentru unul cu patru camere peste 400 de lei.
Ilie Preda, preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari (UJALP) Dolj, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că factura pentru căldura furnizată în decembrie a crescut cu 40 % faţă de noiembrie din cauza scumpirii gigacaloriei de la 194 de lei la 245 de lei, noile tarife intrând în vigoare de la 1 decembrie, dar şi a consumului mai mare de agent termic faţă de luna precedentă.
Potrivit acestuia, în cazul blocurilor reabilitate termic facturile la întreţinere pentru luna decembrie sunt cu 30 % mai mici faţă de cele la care nu s-au făcut îmbunătăţiri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"În luna decembrie, facturile la căldură au crescut cu 40 % faţă de luna noiembrie pentru un apartament, la pauşal, fără subvenţie. Pentru apartamentele contorizate, valorile sunt diferite de la un caz la altul. Sunt însă şi persoane care au plătit pe luna decembrie doar 80 de lei, întrucât nu au dat drumul la căldură şi locuiesc într-un bloc reabilitat termic", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ilie Preda.
Una dintre cele mai mari facturi la căldură din Craiova, pentru luna decembrie, s-a înregistrat la un bloc din Piaţa Gării, unde o persoană care locuieşte într-un apartament cu trei camere a plătit suma de 700 lei.
"Cea mai mare factură o are un pensionar care locuieşte într-un apartament cu trei camere. Din păcate, acesta este singurul din bloc care nu are repartitoare şi a plătit suma de 700 de lei la căldură pentru luna decembrie. Acest lucru s-a datorat pentru că el plăteşte la pauşal, iar pierderile se înregistrează doar la el", a spus Marian Calafeteanu, preşedintele unei asociaţii de locatari din Piaţa Gării.
Acesta a precizat că, pentru a-i ajuta pe locatarii asociaţiei pe care o conduce, a făcut un experiment, iar oamenii pot să îşi calculeze singuri cât plătesc factura la căldură.
"Am ţinut caloriferul timp de 12 ore pe zi, la nivelul 5, luând astfel 10 unităţi pe zi. Înmulţim cu 30 de zile şi ne ies 300 de unităţi, ceea ce reprezintă 0 gigacalorie, adică plătim circa 250 de lei căldura pentru o cameră. După un astfel de calcul, omul ar trebui să mai facă economie, adică să nu lase caloriferul să meargă o zi întreagă. Dacă plecăm de acasă îl închidem. Eu aşa îi sfătuiesc", a mai spus Calafeteanu.
În schimb, la Asociaţia nr. 1 Brazda lui Novac, locatarii care au blocurile reabilitate termic au plătit factura la căldură, în medie, pentru luna decembrie, la un apartament cu două camere, între 250 lei şi 300 lei, iar pentru un apartament cu trei camere - 400 de lei.
Directorul Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, a precizat că doar 40 la sută dintre craioveni şi-au achitat facturile la căldură pentru luna decembrie.
Potrivit acestuia, pentru ianuarie nu se aşteaptă o creştere semnificată a consumului de agent termic.
În muncipiul Craiova, 66.000 de familii locuiesc în apartamente branşate la sistemul centralizat al oraşului, iar 12.000 de familii au centrale proprii
În Drobeta Turnu Severin, proprietarul unui apartament cu trei camere situat în zona centrală a oraşului a plătit pentru luna noiembrie 279 de lei pentru energia termică, iar în luna decembrie a plătit 523 de lei, în condiţiile în care apartamentul nu este dotat cu repartitoare.
În cartierul Crihala al municipiului, un apartament cu trei camere, dotat cu aparate de contorizare a căldurii, a avut pentru luna noiembrie o factură de 244 de lei, iar în decembrie factura a ajuns la 260 de lei.
De teama facturilor foarte mari, unii locatari au ţinut caloriferele mai mult închise în lunile noiembrie şi decembrie. Spre exemplu, proprietarul unui apartament cu trei camere, cu repartitoare, situat într-un bloc turn, a plătit o factură la căldură, pe luna noiembrie, de 114 de lei, iar în decembrie 140 de lei, în condiiile în care a ţinut caloriferul deschis doar într-o singură cameră.
În cazul unei garsoniere, proprietarul unui astfel de imobil situat în centrul oraşului a plătit pentru căldură, în noiembrie, 140 de lei, iar în decembrie factura a crescut la 166 de lei.
În cazul apartamentelor cu două camere, dotate cu repartitoare, facturile la energia termică au variat în luna noiembrie între 150 şi 165 de lei, iar în luna decembrie între 180 şi 195 de lei.
Pentru luna ianuarie, este estimată o creştere a facturii cu 20 la sută.
"Estimăm o creştere de 10 sau chiar 20 la sută la căldură. În decembrie au fost şi zile călduroase în care oamenii au ţinut caloriferele închise, au fost şi sărbătorile şi poate au fost plecaţi, dar acum au scăzut temperaturile şi cu siguranţă consumul de energie termică a fost mai mare", a administratorul unei asociaţii de locatari din Drobeta Turnu Severin.
Şi societatea care produce energia termică în Drobeta Turnu Severin a folosit pentru luna ianuarie o cantitate de materie primă mai mare cu 15% faţă de luna decembrie.
Directorul de producţie al Romag Termo din Drobeta Turnu Severin, Alin Palcu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că dacă în decembrie şi noiembrie consumul de materie primă pentru producţia de energie termică a fost constant, în ianuarie a crescut cu 10 - 15% cantitatea de cărbune şi păcură faţă de luna decembrie.
În Drobeta Turnu Severin, consumatorii plătesc 188 de lei pentru o gigacalorie, preţul de 208 lei stabilit la sfârşitul anului 2011 de Consiliul Local fiind subvenţionat de Primărie cu 20 de lei.
La sistemul centralizat de termoficare din Drobeta Turnu Severin sunt racordate 29.000 de apartamente, 1.000 de case şi 500 de agenţi economici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO