- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Craiova: Patru membri ai unei grupări acuzate că se ocupa cu cămătăria şi şantajul, arestaţi
Patru persoane din Slatina şi Drăgăneşti-Olt, suspectate că fac parte dintr-un grup infracţional acuzat că a obţinut din cămătărie şi şantaj aproximativ un milion euro şi care a fost destructurat de procurorii DIICOT în septembrie, au fost arestate, două fiind deja în închisoare pentru alte fapte.
Craiova: Patru membri ai unei grupări acuzate că se ocupa cu cămătăria şi şantajul, arestaţi (Imagine: Mediafax Foto)
Lucrătorii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, coordonaţi de procurorii DIICOT, au organizat, vineri după-amiază, la Slatina (Olt) o acţiune de prindere a unor presupuşi membri ai unei grupări infracţionale destructurate în luna septembrie, acuzată că se ocupa cu cămătăria şi şantajul.
Potrivit anchetatorilor, din gruparea care ar fi obţinut circa un milion de euro din cămătărie şi şantaj, fac parte 20 de persoane, până acum fiind arestate zece persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Conform Biroului de presă al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului (IPJ) Dolj, în urma acţiunii organizate, lucrătorii BCCO Craiova au reuşit să-i prindă pe M.M. (35 ani) şi M.E. (44 ani), ambii din municipiul Slatina.
"Cele două persoane identificate şi reţinute au desfăşurat activităţi de cămătărie şi şantaj prin utilizarea de ameninţări şi violenţe, alături de alte zece persoane arestate la data de 17 septembrie. Membrii grupării, ca urmare a dobânzilor foarte mari percepute de la debitori, i-au deposedat de pe aceştia de bunurile mobile şi imobile pe care le deţineau, obţinând în acest mod venituri ilicite de peste un milion de euro", se arată într-un comunicat al IPJ Dolj.
Alături de cele două persoane, procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova, au dispus reţinerea pentru 24 de ore a altor două persoane, R.A. (29 ani), din Slatina, şi S.N. (25 ani), din Drăgăneşti-Olt, ambele aflate deja în penitenciar pentru ispăşirea unei pedepse pentru furt calificat.
Magistraţii Tribunalului Dolj au emis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, mandatele de arestare preventivă pentru 25 de zile pentru constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, ameninţare şi tâlhărie. Totodată, au fost făcute propuneri de arestare preventivă, în lipsă, faţă de alţi doi membri ai grupului infracţional organizat, despre care există date că se sustrag urmăririi penale, respectiv A.A.( 35 ani) şi S.M. (37 ani), ambii din municipiul Slatina.
O grupare specializată în activităţi de cămătărie din care făceau parte şi doi poliţişti de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Olt, precum şi un subofiţer de la Inspectoratul de Jandarmi Olt şi care a produs un prejudiciu de peste un milion de euro a fost destructurată, în luna septembrie, de procurorii DIICOT Craiova.
Pentru atragerea victimelor, liderul grupării, Constantin Enache, zis "Mafiotul", le promitea acestora acordarea de împrumuturi fără garanţii şi cu dobândă avantajoasă, respectiv 10-20 la sută pe lună. După contractarea împrumutului, dobânzile pretinse ajungeau însă la 100-300 la sută pe lună. Enache este acuzat că a cooptat la grupul infracţional mai mulţi cetăţeni de etnie rromă, precum şi doi agenţi de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt şi un subofiţer de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt, care, la solicitarea liderului grupului, exercitau presiuni sau agresau victimele, pentru acceptarea dobânzilor impuse şi recuperarea sumelor de bani.
De asemenea, victimele erau constrânse să întocmească înscrisuri olografe din care să rezulte că au împrumutat sume mult mai mari sau să încheie acte notariale, respectiv contracte de împrumut sau de vânzare - cumpărare. Astfel, membrii grupului infracţional au deposedat mai multe victime de bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea acestora sau a unor rude apropiate.
Prejudiciul cauzat de gruparea condusă de către Enache depăşeşte suma de un milion de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO