- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Craniul şi inima tigrului împuşcat la Sibiu, analizate de studenţii Universităţii "Babeş-Bolyai”
Craniul şi inima tigrului împuşcat la Grădina Zoologică din Sibiu au ajuns obiect de studiu pentru studenţii Facultăţii de Biologie şi Geologie a Universităţii "Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, după ce cadavrul animalului a fost supus unor operaţiuni de prelucrare şi conservare.
Craniul şi inima tigrului împuşcat la Sibiu, analizate de studenţii Universităţii "Babeş-Bolyai” (Imagine: Sebastian Marcovici/Mediafax Foto)
Conferenţiarul Ioan Coroiu de la Facultatea de Biologie şi Geologie a UBB a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că o parte din cadavrul tigrului, precum organele interne, sistemul de gheare retractile şi blana, se mai află încă în lucru.
"Tigroaca Mihaela împuşcată la Sibiu a fost adusă la Cluj la jumătatea lunii decembrie 2011 şi de atunci o întreagă echipă de la Facultatea de Biologie, formată din cadre didactice şi studenţi, foloseşte cât mai mult din acest material biologic. O parte din material, craniul, este definitivat, a intrat în colecţia didactică, la fel ca şi inima, care este conservată în formol. Mai sunt în lucru câteva organe interne şi sistemul de gheare retractile, iar blana se află în proces de prelucrare care durează două luni. Din toată această achiziţie, piesele cele mai importante sunt craniul şi inima. Craniul a fost curăţat şi prelucrat astfel că acum poate fi considerată o piesă de muzeu", a spus Coroiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Potrivit acestuia, după prelucrarea craniului, studenţii au la dispoziţie un material care era "absolut inaccesibil".
"Studenţii pot vedea diferenţa dintre un craniu natural de tigru şi un mulaj artificial, pentru că văd oasele şi dinţii şi sistemul de închidere-deschidere a mandibulei. Studenţii au început să studieze craniul la cursurile despre mamifere, la fel ca inima. Inima este în stare bună, este în formol, este deja material didactic, la fel ca şi craniul. Blana este la un specialist pentru argăsire şi tăbăcire şi vom vedea ce vom face cu ea în funcţie de starea în care va fi în final. Va figura probabil tot în cadrul colecţiei didactice", a afirmat conferenţiarul de la UBB.
În ceea ce priveşte scheletul, Ioan Coroiu a spus că nu crede că acesta va fi asamblat, fiind o operaţiune ce depăşeşte posibilităţile facultăţii.
"Noi încercăm. Am pus oasele într-un loc pentru a se degrada pe cale naturală şi dacă mai obţinem material acolo îl vom folosi. Dar să prelucrezi scheletul cu câţiva studenţi este imposibil", a adăugat Ioan Coroiu.
În 13 decembrie, tigrul a fugit de la Grădina Zoologică din Sibiu, refugiindu-se în Pădurea Dumbrava, apoi a ajuns în cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, în apropierea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, declara că tigrul a reuşit să iasă din cuşca sa din cauza neglijenţei îngrijitorului, care a făcut curăţenie, iar când a ieşit a lăsat uşa cuştii întredeschisă, moment în care animalul a ieşit.
După aproximativ trei ore, tigrul a fost împuşcat mortal în pădure, între localităţile Sibiu şi Poplaca.
Animalul, născut la Grădina Zologică din Sibiu, era o tigroaică, avea 14 ani, o greutate de aproximativ 200 de kilograme, fiind o corcitură de tigru siberian cu tigru bengalez şi se numea Mihaela.
În urma incidentului, directorul Grădinii Zoologice din Sibiu, Constantin Bebeşelea, a demisionat, iar îngrijitorul vinovat de scăparea tigrului din cuşcă a fost concediat şi va trebui să plătească valoarea de inventar a animalului, adică suma de 50 de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO