Creşte numărul românilor care îşi caută de muncă. Topul oraşelor cu cele mai multe oportunităţi

Numărul românilor care îşi caută un loc de muncă a crescut în primele trei luni ale anului cu 70% faţă de perioada similară a anului 2020, în timp ce numărul de joburi noi a rămas constant.

Urmărește
574 afișări
Imaginea articolului Creşte numărul românilor care îşi caută de muncă. Topul oraşelor cu cele mai multe oportunităţi

Creşte numărul românilor care îşi caută de muncă. Topul oraşelor cu cele mai multe oportunităţi

Peste 70.000 de joburi noi au fost postate în primele trei luni ale anului pe eJobs.ro, valoare egală cu cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aplicările candidaţilor, în schimb, au crescut cu 70% faţă de primele trei luni din 2020, respectiv de la 2,7 milioane la aproape 4 milioane, cu o medie lunară de aproximativ 1.3 milioane de aplicări.

„Un număr de joburi egal cu cel din primul trimestru al anului trecut dă un semnal important despre dinamica angajărilor din 2021. Şi asta pentru ca ianuarie şi februarie 2020 au fost două luni cu valori record în ceea ce priveşte angajările, martie fiind, într-adevăr, luna care a tras în jos primul trimestru. Anul acesta, însă, lucrurile s-au reaşezat în matcă şi se menţine un ritm constant de aproximativ 25.000 de joburi noi pe lună. În luna martie, spre exemplu, acest nivel a fost depăşit, angajatorii postând aproape 27.000 de noi locuri de muncă”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Domeniile în care este, în prezent, cea mai mare nevoie de candidaţi sunt retail, prestări servicii, IT, telecom, call center /BPO, industria alimentară sau producţie.

Oraşele cu cele mai multe oportunităţi pentru cei care vor să se angajeze sunt Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Iaşi, acestea devenind în ultimul an şi importante centre de relocare pentru candidaţii din oraşele mai mici în care piaţa muncii pare a fi în continuare blocată.

„Cluj-Napoca este de câţiva ani deja foarte aproape de Bucureşti ca mecansim al pieţei muncii, opţiuni pentru candidaţi, niveluri salariale sau cost al vieţii. Vedem însă o dinamică în creştere pe Timişoara, Braşov şi Iaşi, care au trecut cu bine testul ultimului an şi care se apropie foarte mult de Cluj-Napoca din toate punctele de vedere menţionate anterior. Sunt angajatori foarte mari din domenii importante precum retail, BPO, banking, producţie sau IT care au birouri locale în aceste puncte cheie ale ţării şi angajează la niveluri similare cu cele din 2019”, explică Bogdan Badea.

În ceea ce priveşte aplicările, cel puţin pentru următoarea jumătate de an, dacă nu chiar până la finalul anului, este de aşteptat a ritmul lunar să nu scadă sub pragul de 1,3 milioane de aplicări. Cele mai multe CV-uri sunt primite pentru joburile din vânzări, relaţii clienţi / call center, administrativ / logistică, marketing, e-Commerce, bănci sau IT, iar candidaţii care aplică cel mai mult sunt din categoria de vârstă 25-35 de ani, cu un nivel mediu de experienţă.

„Tinerii cu vârsta între 18 şi 24 de ani continuă să vină din urmă într-un ritm accelerat şi să înregistreze lunar peste 500.000 de aplicări. Urmează categoria 36-45 de ani, iar la o distanţă considerabilă se află candidaţii care au peste 45 de ani. Ca o comparaţie, dacă pe segmentul de vârstă 25-35 avem în fiecare lună 50.000 – 55.000 de candidaţi unici, în segmentul 45+ ajungem undeva la 15.000 de candidaţi”, detaliază Bogdan Badea.

Primul trimestru al anului continuă, de asemenea, două tendinţe importante începute în 2020, respectiv interesul crescut al candidaţilor pentru joburile full-time din cadrul companiilor mari, multinaţionale, precum şi un avânt al tinerilor aflaţi la început de carieră de a începe primul job cât mai devreme, înainte de terminarea studiilor. Totodată, joburile din străinătate rămân ca opţiune secundară pentru toate categoriile de vârstă şi nivelurile de experienţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici