- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.09.2013, 14:17)
- Ana Maria Petcana
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creşterea prescrierilor de generice va aduce economii de 100 mil. euro la costurile cu medicamentele
Rata de penetrare a medicamentelor generice în România este de doar 24%, faţă de 55% în Polonia, iar producătorii locali estimează că încurajarea prescrierii de astfel de produse ar aduce economii de 100 milioane de euro la cheltuielile statului şi pacienţilor cu medicamentele.
Urmărește
116 afișări
Creşterea prescrierilor de generice va aduce economii de 100 mil. euro la costurile cu medicamentele (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
"Industria producătoare de medicamente generice poate contribui substanţial la reducerea costurilor sistemului de sănătate publică şi, implicit, la creşterea accesului la tratament al pacienţilor. Multe dintre statele europene cu sisteme de sănătate sustenabile au adoptat deja măsuri concrete de încurajare a consumului de medicamente generice, cu rezultate optime pentru pacienţi şi buget", a declarat, joi, la International Health Forum, Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Directorul general al producătorului Zentiva România, Simona Cocoş, a dat ca exemplu economiile realizate în cazul tratamentului osteoporozei.
"Dacă un pacient se tratează pentru osteoporoză cu medicamente generice economiseşte 1.000 lei pe an, cât este o pensie", a arătat Cocoş.
Potrivit APMGR, pentru ca să fie disponibile pe piaţă, medicamentele generice trebuie să depăşească bariere impuse de reglementări, dar şi cele investiţionale care afectează producătorii de profil.
Printre soluţiile propuse de APMGR se numără prescrierea medicamentelor pe baza denumirii comune internaţionale (DCI), cu posibilitatea ca medicul să specifice o marcă, combinată cu o ţintă valorică pentru prescrierea de generice, eliberarea obligatorie de generice la nivelul farmaciilor pentru reţetele DCI, monitorizarea prescrierilor, accelerarea procesului de înregistrare pe piaţă a medicamentelor generice, modificarea taxei clawback şi stimularea investiţiilor în industria producătoare de medicamente generice.
În ceea ce priveşte stimularea investiţiilor, asociaţia propune introducerea temporară a unei garanţii de preţ pentru investiţiile realizate de producătorii locali în modernizarea tehnologiilor şi clarificarea legislaţiei care reglementează stimulentele pentru cercetare şi dezvoltare.
În ceea ce priveşte preţurile, APMGR vrea eliminarea mecanismului de calcul raportat la preţul medicamentului original.
"Preţul medicamentului generic este de 65% din al celui original. Dacă medicamentul original se ieftineşte, trebuie redus şi preţul genericului şi poate ajunge la un nivel la care nu mai poate fi fabricat şi dispare de piaţă", a explicat Damian.
În cifre, industria farmaceutică românească înseamnă peste 20 de fabrici, care produc 1.500 de medicamente generice, cu vânzări anuale de 650 milioane euro pe piaţa locală şi circa 200 milioane euro la export.
Conform APMGR, în perioada 2006-2011, producătorii locali de generice au investit în România 1,5 miliarde de euro.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe