"Populaţia păsărilor din Delta Dunării a scăzut dramatic din cauza secetei şi a organizaţiilor italiene de vânătoare", a spus Paul Conorov, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Administraţia Rezervaţiei, sfătuită de reprezentanţi ai Academiei Române de ştiinţe, a amânat începutul sezonului de vânătoare de la 15 septembrie la 1 noiembrie. Cu toate acestea, asociaţiile de vânători din România au ignorat interdicţia şi au invitat în Romania vânători şi organizaţii de vânătoare italiene.
"Societăţile române de vânătoare au emis pentru «turiştii italieni» permise de vânătoare ilegale", a spus Conorov.
În opinia sa, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor din Tulcea a emis 68 de astfel de permise individuale şi alte 40 pentru asociaţiile de vânătoare din Italia. Iar acesta nu este singurul exemplu din România.
"Mai multe grupuri de vânători italieni, beneficiari ai acestor permise ilegale, au împuşcat tot ce le-a ieşit în cale şi au omorât mii de gâşte sălbatice şi de raţe în câteva ore, în Tantanir şi Pardina”, a precizat Conorov.
Aceste acuzaţii au fost susţinute şi de Comisarul şef al Gărzii de Mediu a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Costel Ifrim.
Potrivit publicaţiei, Ministrul Agriculturii este într-o situaţie controversată pentru că a făcut concesionări în Deltă către şase asociaţii care au încălcat noua lege română pentru protecţia naturii. Această măsură interzice explicit să garantezi concesionarea pentru vânătoare în zonele protejate sau aflate în pericol.
Marin Sultan, directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor din Tulcea a negat acuzaţiile guvernatorului Conorov şi a contestat în instanţă dreptul Rezervaţiei de a întârzia începutul sezonului de vânătoare.
“Până când se va da verdictul, masacrul păsărilor din Deltă continuă”, notează publicaţia.