„Dacă un pacient ajunge într-un spital din Timişoara, doctorul va putea să-i consulte întreaga istorie medicală, indiferent de unitatea medicală în care acesta se află”, a explicat pentru Gândul ce înseamnă acest sistem ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.
Potrivit autorităţilor, dosarul electronic de sănătate ar trebui să uşureze munca medicilor, dar şi să faciliteze accesul românilor la tratament. Pe lânga datele persoanele ale fiecăruia dintre noi, fie că suntem asiguraţi sau nu, dosarul electronic va cuprinde şi istoricul medical, alergiile, imunizările făcute, rezultatele de la testele de laborator, documentele produse în timpul procedurilor medicale şi alte informaţii de acest tip. Menirea tuturor acestor informaţii? Să-i ajute pe medici să stabilească tratamentul adecvat fiecărui pacient.
„Acest proiect este unul complex, care se va desfăşura în mai multe etape şi pe mai mulţi ani. Prima etapă, care va fi gata cel mai devreme la începutul lui 2013, constă în strângerea tuturor datelor medicale ale pacienţilor români existente până atunci. Acest sistem va fi disponibil numai în spitalele de stat”, a declarat pentru Gândul Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Baza centrală de date va fi la Bucureşti, cel mai probabil în sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, potrivit şefului CNAS: „Serverul central va fi bine păzit şi doar anumite persoane vor avea acces la «sistemul mamă»”.
Citeşte mai multe despre dosarul electronic pe www.gandul.info